Nu este nimic mai cumplit ca o durere de măsea. Iar când i se întâmplă asta micuțului tău, este cu atât mai tragic. Află de la medicul stomatolog care sunt măsurile pe care trebuie sa le iei pentru a evita astfel de situații.

Îngrijirea dinților temporari la copii este foarte importantă, deoarece influențează sănătatea generală și dantura copilului pe termen lung. Contactat de pentruEa.md, medicul stomatolog al Policlinicii Stomatologice Republicane, secția copii, Alexandru Brițchi, ne dă cîteva sfaturi în ceea ce privește igiena și profilaxia cariei dinților copilului.

Reguli de igienă orală a dinților de lapte

Periajul dentar este necesar de efectuat odată cu apariția primului dinte de lapte, deoarece placa bacteriană este la fel de necruțătoare atât cu dinții temporari, cât  și cu cei permanenți.

  • Încă de la vârsta de 6-7 luni periajul îl face mama cu o periuță dentară moale și partea activă mică;
  • Periuța dentară trebuie să fie prelucrată cu apă caldă înainte și după periaj, și păstrată în cutie ermetică;
  • Sunt suficiente 20-30 mișcări gingașe dinspre gingie spre vârful coroanei chiar și fără aplicarea pastei dentare, deoarece la vârstă fragedă copilul nu are formată deprinderea de a clăti cavitatea bucală și de a scuipa.

Dacă se execută această procedură zilnic, către vârsta de 3 ani copilul trebuie să aibă format un stereotip că periajul dentar este ceva normal și obligatoriu mai ales înainte de culcare. La această vârstă micuțul deja poate executa periajul dentar de sine stătător și poate folosi paste dentare din gama celor destinate copiilor.

Cum să previi carierea dinților temporari

Mama poate contribui la formarea și dezvoltarea unei danturi sănătoase a copilului încă din perioada intrauterină prin:

  • Alimentarea corectă;
  • Respectarea normelor recomandate de Calciu și Fluor, atât de importante în formarea scheletului și a dinților.

Copilul, încă din fragedă copilărie trebuie acomodat cu respectarea igienei orale. Îndeosebi nu trebuie neglijat caracterul alimentelor, deosebit de periculoase sunt:

  • Dulciurile bogate în zaharuri, care servesc drept mediu nutritiv dezvoltării microorganismelor;
  • Alimentele lipicioase (prăjiturile, biscuiții ) prezintă o adeziune bună pe suprafața dinților și contribuie semnificativ la formarea rapidă a plăcii bacteriene;
  • Băuturile răcoritoare carbogazoase îndulcite, atât de intens mediatizate, sunt  foarte dăunătoare smalțului dentar deoarece sunt  în stare să dezlocuiască ionii de Calciu, astfel că dintele își pierde sărurile minerale.

Nu trebuie neglijată nici vizita la medicul stomatolog o dată la 6 luni.

Netratarea la timp a cariei dentare, atenționează medicul, va produce dureri puternice repetate, îndeosebi în timpul nopții. Din cauza lor copilul devine iritat, pierde pofta de mîncare, iar dacă nu se intervine la timp poate pierde în greutate.

 

 

Distribuie articolul: