Dintotdeauna cuplurile și-au dorit menținerea unei armonii în interiorul lor și acest lucru ar fi posibil dacă nu ar interveni factorii care împiedică evouția unei relații de durată. Psihologul-consilier Irina Novac îți spune care sunt momentele ce trebuie lichidate și ce „ingrediente” pot fi folosite la „prepararea” unei relații armonioase.

Deși iubirea este un imbold puternic pentru parteneri în a se ajuta reciproc, a fi fericiți și a construi o familie, ea în sine nu creează substanța unei relații. E nevoie de calități și abilități personale, care sunt cruciale pentru a o menține și a participa la creșterea ei. Esențial pentru o relație fericită sunt calitățile speciale, și anume:

 • Dedicarea
 • Responsabilitatea
 • Încrederea 

Partenerii trebuie să coopereze, să accepte compromisuri, să ia și să respecte decizii împreună. Trebuie să fie flexibili, receptivi și iertatori, să-și tolereze reciproc greșesile, imperfecțiunile și ciudățeniile. Cultivarea în timp a acestor virtuți va duce la dezvoltarea și maturizarea unei relații reușite.  

irina novacMajoritatea cuplurilor sunt conștiente că în cadrul căsniciei există o criză continuă, riscul divorțului este specific pentru 40-55% dintre căsnicii. Pe măsură ce numărul căsniciilor nefericite și a despărțirilor crește, oamenii căsătoriți sau partenerii care sunt într-un cuplu încep să se întrebe dacă și ei ar putea ajunge în acest punct. Fiecare crede că relația sa este altfel și că iubirea profundă și optimismul o vor susține. Mai devreme sau mai târziu însă, cuplurile sunt luate prin surprindere de problemele și tensiunile care se acumulează treptat în orice căsnicie. Pe măsură ce relația se scufundă în vârtejul dezamăgirilor, al comunicăii defectuoase și al neînțelegerilor, cei doi parteneri încep să creadă că relația lor este o greșeală.

Astfel,  iubirea nu este suficientă pentru a menține un cuplu unit. Din păcate există forțe distructive care pot rupe o relație, acestea sunt dezamăgirile debusolante, neînțelegerile încâlcite și comunicarea defectuoasă. Iubirea în este insuficient de trainică pentru a putea rezista acestor forțe distrugătoare și elementelor care le însoțesc – ranchiuna și furia. Pentru ca iubirea să se consolideze sunt necesare câteva ingrediente:

 1. În primul rând, e bine să vă străduiți să obțineți o bază solidă de încredere, loialitate, respect și securitate. Soțul sau soția este cea mai apropiată persoană și are dreptul să se bazeze pe tine ca aliat, suporter și susținător dedicat.
 1. În al doilea rând, consolidați parteneriatul. Dezvoltați ideile de cooperare, respect și compromis. Îmbunătățiți-vă abilitățile de comunicare  pentru a lua mai ușor decizii cu privire la rolurile sau grijile cotidiene, cum ar fi împărțirea sarcinilor în gospodarie, stabilirea bugetului de familie și administrarea banilor, precum și planificarea activităților de petrecere a timpului liber. 
 1. În cazul în care sunt copii, esențial pentru parteneri este stabilirea unei abordări cu privire la îngrijirea, educația și socializarea acestora. De aceea, creați un spirit de colaborarea în creșterea și educarea copiilor. Este important ca abordarea acestei părți a familiei să fie îndeplinită într-un spirit de reciprocitate, corectitudine și înțelepciune.

 Armonie

De asemenea, printre standardele satisfacției maritale privind principalii factori determinanți ai unei căsătorii fericite se enumeră:

 • Fidelitatea
 • Înțelegerea
 • O viață sexuală satisfăcătoare
 • Prezența copiilor
 • Interesele comune
 • Banii și administrarea corectă a lor
 • Similaritatea socio-culturală

E de menționat că satisfacția conjugală nu este numai rezultatul calității legăturii conjugale și a fericirii de a fi împreună, ci și produsul unor satisfacții exterioare intimității familiale. Aici fac referire la Mulțumirea de Sine – satisfacție datorată profesiei sau muncii pe care o îndeplinești, stilului de viață pe care îl duci, locului și climatului în care locuiești, oamenilor din preajma ta, relațiilor cu părinții etc. În același timp, calitatea relației tale și fericirea de a fi împreună au o extraordinară putere de a consola și compensa nereușitele și eșecurile exterioare, prin rolul de susținere și încurajare pe care îl are partenerul.

Când o relație de cuplu devine nesatisfăcătoare și disfuncțională, partenerii încearcă să repare ceea ce nu merge în viața lor, însă, înainte de toate, o relație trebuie construită și nu vindecată!

Tatiana Viju

Distribuie articolul: