Când a venit prima dată în Coreea de Sud, credea că a ajuns pe o altă planetă. Acum, este mai puțin sceptică și admite că și-ar dori să întemeieze acolo o familie. De câțiva ani, Inga Olari este stabilită în Seul. Ea studiază dreptul și este cercetător științific. Ai ales tu Coreea sau te-a ales ea pe tine, cum s-a întâmplat să ajungi acolo?
N-aș putea să spun dacă eu sau Coreea m-a ales pe mine, dar un lucru este cert: Nimic nu este întâmplător în viață și dacă tot am ajuns să trăiesc pe meleagurile orientului îndepărtat, tocmai în „țara dimineților liniștite”, atunci așa a trebuit să fie. Am venit aici dintr-o simplă curiozitate pentru călătorii, pentru exotic și necunoscut, fapt care n-avea legătură cu ceea ce îmi propuneam să realizez pentru viitor. Eram în ultimul an de studii la Facultatea de Drept de la ULIM, atunci plecasem cu schimb de experiență pe jumătate de an în Republica Coreea, unde urma să studiez într-o universitate mică, dar prietenoasă, cu un campus compact, amplasat la poalele munților.
În procesul de studii am făcut cunoștință cu sistemul educațional modern din Republica Coreea, cu cultura coreeană, mi-am făcut mulți prieteni coreeni și internaționali ajunși, la fel ca și mine, pe tărâmurile coreene din diverse colțuri ale lumii. Această experiență de viață trăită într-o țară atât de îndepărtată m-a ajutat să-mi lărgesc orizonturile personale și să iau o decizie importantă pentru viitor.

Acum locuiesc în Seul și îmi fac studiile de masterat și doctorat integrat la Universitatea Chung-Ang, care în traducere din limba coreeană înseamnă „Universitatea Centrală din Republica Coreea”. Sunt la Facultatea de Drept, specializarea Drept Economic Internațional, iar în paralel lucrez într-un proiect governamental în calitate de cercetător științific.

Care a fost cel mai puternic șoc cultural pe care l-ai avut de când ești în Coreea?
Când am ajuns în Coreea, aveam impresia că sunt pe o altă planetă, pentru că totul, până și aerul umed cu aromă de mirodenii, mă făcea să simt diferența, ne mai vorbind despre cultura, tradițiile și atmosfera specifică a acestei țări. Nu pot vorbi tocmai despre un șoc, a fost mai degrabă un proces de adaptare de lungă durată prin care a trebuit să trec pentru a fi în armonie cu mine și cu tot ce mă înconjura la etapa aceea.

Bănuiesc că ai colegi din mai multă țări europene, ei cum s-au integrat, e cineva care a cedat stilului de viață de acolo?
Actualmente Republica Coreea este o țară internațională în care locuiesc mulți străini – fie lucrează, fie, ca și mine, își fac studiile universitare sau post-universitare. În ceea ce privește procesul de integrare în societatea coreeană, aș putea spune că este necesar să fii cu sufletul deschis și mereu cu zâmbetul pe buze față de oamenii de aici. De asemena, să te înarmezi cu multă răbdare și tărie de caracter pentru a purcede la realizarea visului, fiind că fiecare trebuie să i-a totul de la capăt.

Cât de mare e discrepanța dintre sistemele educaționale: cel din Coreea și cel din Moldova?
În comparație cu sistemul educațional moldovenesc, cel sud – coreean este foarte americanizat și bine adaptat la noile cerințe de studii, fiind recunoscut la nivel internațional. Este bine știut că în Coreea de Sud, ca și în alte țări din orientul îndepărtat, tinerii studioși petrec ore în șir la școală, iar după lecții obișnuiesc să facă meditații la disciplinele la care este necesar de a obține o pregătire bună, pentru ca ulterior să se ia note mari la bacalaureat și, respectiv, pentru a trece cu succes examenele de admitere la universitate. Coreea de Sud este o țară cu o economie puternic dezvoltată, iar statul și marile corporații sud-coreene pot să facă investiții foarte mari în domeniul învățământului superior, pentru a crea condiții bune de studii și a stimula competitivitatea în rândul studenţilor pentru a le spori performanţele şi a le stimula interesul față de învățătură. Pe când în Republica Moldova sistemul educațional are nevoie de multe reforme și investiții pentru a fi adus la nivelul corespunzător.

Ce legi valabile în Coreea ar prinde foarte bine Moldovei?
Ca orice stat de pe harta politică internațională Coreea de Sud are un cadru legal ajustat la necesitățile și specificul cultural al țării, de aceea mi-ar fi dificil să ofer un exemplu de lege coreeană care s-a potrivi Republicii Moldova.

Combini studiile cu munca, cum e posibil acest lucru acolo?
Este posibil datorită faptului că activez în calitate de cercetător științific într-un proiect guvernamental care are legătură directă cu tot ceea ce studiez și care este condus de un profesor de la universitatea la care îmi fac studiile post-universitare. De aceea nu pierd nici timp, nici efort prea mare pentru a-mi îndeplini sarcinile de lucru.

Cât de des reușești să vii acasă?
Reușesc să vin acasă ori de cîte ori am timp liber pentru a face naveta Coreea-Moldova, altfel nu reușesc pentru că sunt foarte ocupată cu lecții, teme pe acasă, articole științifice și teza de doctor.

Ce îți lipsește cel mai mult din ceea ce este / aveai acasă?
Bineînțeles că-mi lipsește căldura părintească de care am nevoie în momentele mai grele. Și nu în ultimul rând, îmi este dor de bucatele tradiționale moldovenești care nu pot fi găsite în orașul Seul. Cu toate acestea mă simt fericită să trăiesc aici pentru că realizez ceva foarte important pentru cariera mea, iar aceasta compensează absolut totul.

Ce reviste pentru femei se citesc în Coreea?
La drept vorbind, nu sunt o mare cititoare de reviste pentru femei, de aceea nu aș putea să dau o listă clară a celor mai populare reviste de acest gen de aici, dar cred că printre ele se numără Cosmopolitan, Vogue, Elle, InStyle, Esquire etc.

La un concert PSY ai asistat?
Nu sunt o fană al acestui cântăreț coreean, de aceea n-am avut niciodată ocazia să asist la vre-un concert de-al sau.

Ți-ar plăcea să trăiești acolo, să întemeiezi o familie, să ai copii în Coreea?
Cred că fiecare persoană trebuie să se realizeze atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, iar eu nu sunt o excepție. În pofida diferențelor culturale, mi-aș dori să întemeiez o familie și să am copii în Coreea de Sud, care este o țară potrivită pentru creșterea și educarea acestora.

Distribuie articolul: