Am cunoscut-o în 2004, atunci când Inga Focşa, concurenta cea mai mică de statură, sufla titlul de Miss ASEM de sub nasul unor domniţe de 1,80 m, cu „90-60-90 şi ceva în plus”. Maniera ei de a convinge juriul că afacerile cu imobil sunt o perspectivă bună pentru Moldova au plasat-o cu vreo trei capuri mai sus în raport cu restul frumoaselor.

De atunci, au trecut șapte ani, iar Inga a ajuns o specialistă importantă într-o mare companie de investiții din Moscova.

După facultate, Inga a participat în continuare la concursuri, doar că avea în calitate de concurenți experţi economici, iar în „probele de concurs” se opera în exclusivitate cu analize și comentarii economice, evaluate, în timp, de către cei care oferă bani grei pentru informaţii veridice: oameni de afaceri, acţionari şi investitori.

După absolvirea a două facultăţi concomitent la ASEM (Finanţe, apoi Economie Generală şi Drept), în 2007 Inga a urmat un masterat în afaceri internaționale la Budapesta.

Din 2004 se specializează pe vânzările NASDAQ într-o companie privată, iar din aprilie 2010 este analist superior la compania moscovită „Arbat Capital Management”.

„Caut, găsesc, analizez şi înţeleg valoarea companiilor din domeniul tehnologiilor înalte de pe piaţa mondială, în care merită să investeşti pe termen scurt şi lung”, spune ea cu modestie despre ceea ce face în prezent. După care, precizează: „Cred că acest serviciu e cel mai frumos lucru care mi se putea întâmpla în viaţă.”

între timp însă, Inga a fost și expertă în fonduri de capital occidentale în cadrul unei din cele mai vechi companii de investiții rusești – „Aton Capital”, unde analiza problemele pieţei financiare americane.

 

„Nu am părinţi care să-mi fi întins „covorul roşu” în viaţă. Nu-i am deloc.”

La întrebarea despre cine îi sunt părinţii, răspunsul e altul decât cel din revistele cu VIP-uri înnăscute: „Din păcate, mama a murit prea devreme ca să reuşească să se bucure de succesele mele. Eram abia în anul patru la facultate. Iar „tată” pentru mine înseamnă, în cel mai bun caz, un schimb de amabilităţi cu ocazia zilelor de naştere.”

Respectiv, primul job serios nu i-a căzut Ingăi din cer:

„Când am venit la Moscova, ştiam doar denumirea companiei la care vreau să lucrez. Mai mult pe nimeni şi nimic. Aveam în geanta mea doar niște bani care să-mi ajungă pentru câteva zile şi diploma unei instituţii străine, dar care nu-mi garanta acces liber la uşa angajatorului. După interviul cu cei de la Aton, m-am întors acasă, la Tiraspol, fără mari speranţe. Știam că nu am stagiu pentru funcţia la care aspiram”. 

Dar au sunat-o să vină. A trecut concursul cu brio la un post pentru care aspirau alţi zeci de tineri.

 

„Criza din SUA… şansa mea”

Totuși, mica victorie de la început n-a însemnat automat un succes pe linie. Un timp, deși lucra deja, încă se întreba dacă poate face bine lucrul pentru care fusese angajată. „Adevărul e că munceam foarte mult. înțelegeam foarte bine că dacă nu voi face față, va trebui să mă întorc acasă, unde nu mă aştepta nimeni.”

între timp, în SUA începuse criza financiară şi ea, ca specialist în acest domeniu, trebuia să înţeleagă şi să anticipeze lucrurile mai bine decât oricine în cadrul companiei: „în fiecare dimineaţă, la microfon, trebuia să comentez situaţia din ajun de pe piețele americane, de ce au căzut anumiţi indicatori, de ce au crescut alţii…”

Şi aici a ajutat-o… naivitatea ei, deseori blamată în ştiinţele exacte. A avut intuiția corectă de a neglija hotarele dintre posibil şi imposibil. „Ceea ce s-a întâmplat în lume cu această criză chiar părea greu de crezut de la o zi la alta”, recunoaşte Inga.

 

Despre apreciere și funcții în guverne

„Fizic, Inga Focşa este o fată nu prea înaltă de statură, cu un zâmbet seducător. Chipul ei angelic însă ascunde un monstru al analizei macroeconomice. Probabil că Inga Focşa ar fi o candidată potrivită pentru funcţia de Ministru al Economiei în guvernul lui Obama, așa că analizele ei, nu prea dese, sunt pentru adevărații profesioniști cu ambiții mari.” Așa sună un comentariu de pe www.stock-trading.ru, după o retrospectivă a analizelor sale publicate de agenția de știri economice Prime Tass.

Astăzi, pe forum-urile de specialitate Inga se bucură de apreciere și de comentarii flatante din partea utilizatorilor.  

întrebată dacă perspectiva ar fi valabilă pentru o funcţie de ministru al economiei în Guvernul Moldovei, economista nu spune nici da, nici ba:

„Nu că mi-ar lipsi cunoştinţe, dar în astfel de funcții e imporantă munca în echipă. Iar eu sunt mai degrabă un jucător individual, decât de echipă. Deși, mi s-a făcut o ofertă de acest gen, însă, dacă îmi permiteți, nu voi intra în detalii.”

 

„O femeie frumoasă are nevoie de inteligenţă la pătrat”

într-un mediu cu o majoritate covârșitoare masculină, Inga sfidează șabloanele, asumându-și statutul de femeie frumoasă. Nu de alta, dar ca să combată stereotipul: „E dificil la început, dar contează foarte mult și pe ce pui miza.”

Pentru asta, e nevoie de un comportament ireproșabil: „Dacă vrei, poți să impui respect faţă de persoana ta, astfel încât nimeni să nu îndrăznească măcar să-ți arunce o privire crucișă. Până la urmă, timpul le pune pe toate la punct. Mai întâi toți te privesc, apoi încep să te asculte, iar într-o bună zi, încep să îți ceară părerea.”

 

Carieră, familie, copii… şi sete

E posibil să îmbini primele trei componente, consideră Inga, deşi recunoaşte că deocamdată, ceea ce poate să facă cel mai bine e să muncească. „Restul, zice ea, se învaţă, dar pentru asta trebuie să ai o sete nebună. De viaţă.”

Pentru cine vrea să pășească pe aceeași cale, Inga oferă o rețetă simplă, dar fără compromis: „Trebuie să-ți dorești cu disperare. Nu știu dacă se poate generaliza, dar cred că înălțimile se pot atinge doar dacă ai un talent indiscutabil — sau dacă îți dorești cu disperare.” 

Distribuie articolul: