În timp ce multe dintre noi aleg să piardă în greutate ori să postească, practicând înfometarea, adică abținerea de la mâncare, este bine să știm totul despre efectele acestui regim alimentar. Un organism prea slăbit poate să cedeze în fața absenței unui aport de substanțe nutritive.

Un grup de specialiști americani a declarat, pentru publicația Daily Mail, că regimurile de detoxifiere, bazate pe înfometare, măresc speranța de viață a oamenilor.

Institutul Național privind Problemele Îmbătrânirii, din Maryland, a demonstrat acest lucru, testând înfometarea pe animale: le-a fost oferit un număr minim de calorii necesare pentru a supravieţui, iar rezultatele au aratat că animalele trăiesc de două ori mai mult.

Atunci când au testat înfometarea și pe oameni, rezultatele au arătat că dieta bazată pe înfometare are rolul de a proteja sistemul circulator, inima și creierul împotriva Alzheimerului. Totodată, absența unui aport caloric sporește rezistența organismului la situații de stress și îi scade topește simțitor stratul de grăsime.

Vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu a declarat, însă, pentru portalul ”Ce se întâmplă, Doctore?”, că nu crede în înfometare, pentru că este prea dăunătoare.

Mihaela avea dreptate, înfometarea este însoțită de o serie de consecințe mai puțin benefice, care nu pot fi suportate în același mod, de toată lumea. Înfometarea însoțește consecințe nesănătoase precum:

– Reducerea forței musculare;

– Apatie și oboseală prelungită;

– Deficiențe minerale în organism;

– Probleme renale;

– Gastrită și ulcer stomacal.

Din punct de vedere psihologic, înfometarea este însoțită de efecte ca:

– Depresie și anxietate;

– Atacuri de panică;

– Retragerea interioară, adică separarea de oameni;

– Pierderea interesului sexual;

– Senzația prin care te simți mereu grasă;

– Dificultăți de concentrare și gândire irațională;

– Sporirea poftei de mâncare: riscuri de apariție a bulimiei sau, din contra, a anorexiei.

Este bine ca, înainte de a decide singuri pentru organismul nostru, să cerem sfatul unui dietolog care să decidă dacă organismul va avea sau nu de suferit de pe urma înfometării. Acest regim alimentar, cu siguranță activează mai mulți centri care nu erau puși în funcțiune în timpul regimului alimentar normal, totuși, fiți prudente!

Surse foto: colonhelpsislabirea.wordpress.com, www.pentrudive.com, www.cugetliber.ro, www.stepbystep.com, www.blogenfermedades.com, www.mnn.com

Distribuie articolul: