Industria modei din Moldova va înregistra creșteri semnificative și asta grație inauguării primului Centru de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, destinat tinerilor designeri și întreprinzători din domeniul industriei ușoare.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți rectorul UTM, Ion Bostan, prim-ministrul Moldovei, Valeriu Streleț, viceministrul Educației Ion Șișcanu  și ofițerul de programe USAID, Tim Ong, precum și alți înalți funcționari ai statului.

Acum tinerii care sunt pasionați de designul vestimentar și vor să-și facă din asta o afacere, dispun de resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale.

Centrul va contribui la stimularea potențialului de creație și a spiritului antreprenorial în domeniul modei și al designului, fapt care va favoriza o creștere semnificativă în economia Republicii Moldova.

Studenții care vor beneficia de Centrul de excelență vor  avea acces la o biblioteca performantă, cu posibilități de acces la resursa de top în domeniul fashion și designului, precum și la reviste, cărți și materiale textile de trend, inclusiv, în format electronic.

01434.MTS.Still002

Linia de producere va fi utilizată atât în scop de instruire, cât și va permite tinerilor designeri să producă modele experimentale și mini-colecții proprii.

După prezentarea întregului centru de excelență și accelerare în design și tehnologii ZIp House, am avut ocazia să admirăm creațiile a trei studente de la facultatea de design vestimentar.

01434.MTS.Still003

ZIPhouse este susținut de parteneri și sponsori precum ME), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova (APIUS), cu suportul Proiectului Creșterea Competitivității și Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II).