Genialitatea umană nu are limite! Un violonist a cântat la vioară chiar în timpul intervenției chirurgicale care i se făcea pe creier, informează publicația britanică „The Daily Mail”. Cine este bărbatul genial și cum a suportat acesta operați la creier, aflați mai jos.

Instrumentistul care nu a lăsat vioara din mâini nici măcar pe masa de operații, este Roger Frisch, maestru de concert cu Orchestra Minnesota.

În 2009, bărbatul a fost diagnosticat cu tremor esențial (cea mai frecventă tulburare a controlului motor), iar boala a evoluat atât de mult, încât o intervenție chirurgicală direct pe creier i-a fost pur și simplu vitală. Violonistul simțea că boala îi amenință cariera.

Întrucât afecțiunea cerebrală a lui Frisch a fost cu totul specială, bărbatul a fost de acord să sufere o intervenție chirurgicală experimentală, care să implice implantarea de electrozi mici direct în creier.

Maestrul nu a cântat la vioară pentru a-și satisface un oarecare moft.

Pentru a determina dacă electrozii au fost pozitionați corect, Frisch a fost rugat să joace la vioara lui, în timpul intervenției chirurgicale. Potrivit sursei citate, operația cu pricina a avut loc în primăvara acestui an. 

La trei săptămâni după efectuarea operației, Roger Frisch cânta deja în orchestră și reușea să-și controleze tremurul involuntar al membrelor. Violonistul a revenit și în poziția de asociat Concertmaistru la Orchestra Minnesota.

Acum, Frisch poartă un dispozitiv care îi permite să oprească tremorul prin simpla apăsare a unui buton care controlează stimulatorul. 

Foto: Everyday Health

Distribuie articolul: