Moldova se confruntă, încă, cu un nivel scăzut al egalității de gen. Așa arată calculele Centrului de Parteneriat pentru Dezvoltare, potrivit cărora jumătate dintre moldoveni încă mai crede în stereotipurile de gen.

Indexul Egalităţii de Gen este calculat în baza a 31 de indicatori, pe o scară de la 0 la 100, unde 0 – indică o inegalitate totală între femei şi bărbaţi şi 100 – o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalităţii de gen este mai înalt.

Astfel, în 2016 Indexul Egalităţii de Gen în Moldova a constituit 58 de puncte, un pic mai bun decât anii precedenți.

Potrivit experților, cel mai vădit în detrimentul bărbaților inegalitatea se vede în domeniul sănătății. „În domeniul sănătății, de inegalitate suferă mai mult bărbații. Moratalitatea, speranța de viață, bolile – de toate acestea suferă mai mult bărbații”,consideră specialiștii.

Totodată, politica rămâne a fi domeniul cu cel mai mic nivel de egalitate de gen. Femeile continuă a fi subreprezentate la nivelul politicii mari. Astfel, doar două din nouă deputaţi sunt femei.

Creierele barbatilor si femeilor sunt la fel Numai stereotipurile de gen ne fac diferiti

În același timp, aproape jumătate din populația RM, consideră valide stereotipurile de gen, precum că femeia trebuie să se ocupe de casă și să nu se implice în politică, iar bărbații – să aducă bani în familie. Spre exemplu 42,4% din respondenții unui sondaj de opinie au spus că sunt total de acord cu afirmația că este mai mult de datoria bărbatului să aducă bani acasă (73,5% dacă considerăm și opțiunea mai degrabă de acord) și 23,9% consideră că este mai mult de datoria femeilor să se ocupe de treburile casei (57% dacă considerăm și opțiunea mai degrabă de acord).

Sursa: agora.md

Distribuie articolul: