V-aţi întrebat vreodată cât câştigă cei din vest de le ajung bani pentru facturi, haine şi vacanțe? Sau cât de departe suntem de unele ţări sărace, în care principala grijă este supravieţuirea? Răspunsul vine de la Organizaţia Internaţională a Muncii, care a calculat cine şi cât câştigă.

Nici mai mult, nici mai puțin decât 1.480$ – acesta este, potrivit BBC, salariul mediu lunar global. Indicatorul a fost calculat de Organizaţia Internaţională a Muncii din cadrul ONU, responsabilă de elaborarea şi monitorizarea standardelor de muncă internaţionale. Scopul cercetătorilor a fost de a evalua la modul real veniturile clasei sociale mijlocii dincolo de indicatori abstracți cum ar fi PIB (produsul intern brut).

Cât privește metodele utilizate în calcul, nu este vorba de dolari care reflectă valoarea reală a monedei, ci de dolari PPP (parity purchasing power), adică sunt adaptați puterii de cumpărare pe care o are dolarul în fiecare țară în parte și astfel salariul mediu lunar depinde și de costurile de viață din țara respectivă.

Odată cu publicarea acestei informaţii, a fost realizat şi un clasament al ţărilor cu cele mai mari salarii, în care au fost incluse 72 de state, fiind omise doar cele cu un nivel foarte ridicat de sărăcie.

După cum era şi de aşteptat, Republica Moldova nu s-a regăsit nici în top 10 şi nici în top 20, ci tocmai pe locul 65, cu un salariu mediu de 438$, în compania Republicii Dominicane și a Mongoliei.

Dacă vă întrebați totuși cum cadrează acest salariu mediu imaginar cu datele Ministerului Economiei, care anunța în raportul său din 2009 că circa un sfert din populația Moldovei trăiește sub pragul absolut de sărăcie, răspunsul nu e departe. Experții ONU au luat în considerare veniturile persoanelor salariate — or, numărul celor angajați diferă de la o țară la alta (cu o medie de 90% de salariați în țările europene și până la țările din Asia de Sud, unde doar 25% din oameni au un salariu).

În plus, sunt lăsați în afara calculelor pensionarii, copiii și majoritatea țăranilor care lucrează în gospodării țărănești. În Moldova, conform datelor Biroului Național de Statistică, avem 800 de mii de copii, 70 de mii de șomeri și aproape 640 de mii de pensionari – în total, cca 1.500 mii de persoane. Iar la țară, venitul salarial abia dacă constituie 30% din venituri, restul venind din indemnizații, prelucrarea pământului sau remitențe de peste hotare.

Așadar, chiar dacă e modest, salariul de 438 de dolari lunar (puțin peste cinci mii de lei) se aplică doar moldovenilor angajați din mediul urban. Prin comparație, în fruntea clasamentului se află Luxemburg, cu un salariu mediu lunar de 4.089$, iar pe ultimul loc s-a clasa Tadjikistan, cu 227$ pe lună.

Distribuie articolul: