Am așteptat această noutate încă în peroada în care Nata Albot prezenta, în cadrul unui post de televiziune din țară, emisiunea „Sare și Piper”, acolo unde își provoca invitații la niște adevărate teste culturale. De când a emigrat, Nata continuă să promoveze și peste ocean mâncarea tradițională și cea organică. Zilele trecute, Nata a anunțat că se pregătește să lanseze un produs nou. Nu este vorba despre o emisiune TV sau un atelier de gătit, ci despre carte de rețete culinre inspirate din practica mamei sale, Alexandra. Deși va fi prezentată publicului în luna mai, cartea poate fi comandată deja online.

Despre faptul că se pregătește să lanseze o carte de bucate, Nata ne mărturisea și într-un interviu anterior: „După mai bine de un an de lucru mă apropii de final cu prima mea carte de rețete tradiționale. Se va numi „Moldova din Bucătaria Mamei mele” și o realizez în colaborare cu mămica mea Alexandra, cu fotografa braziliana Lidia Barreiros și cu extraordinara bloggerița și fotografă Rodica Dumbraveanu, autoarea gourmandeye.com. Este o carte la care țin mult din motiv că la ora actuală pe rafturile librăriilor din Chișinău nu găsești o carte mare, frumoasă, modernă, cu poze bine făcute și cu rețete tradiționale care să vorbească în numele țării noastre.

Or eu cred că e timpul ca dragostea pentru Moldova să poată fi oferită în dar și prin intermediul unei cărți frumoase de rețete tradiționale, aproape autobiografice. Este o enciclopedie a amintirilor gustoase legate de familia mea. Sunt convinsă că dacă fiecare s-ar apuca sa facă o asemenea carte, ele toate ar arăta diferit. Pentru că tradițiile noastre gastronomice sunt un melanj de culturi și asta ne definește identitatea culinară. La ora actuală, Casa de idei Imago, Gura Căinarului și Vinăria din Vale s-au arătat interesați să susțină acest proiect. Iar eu nu pot decât să mă închin în fața lor pentru că au încredere în mine. Altfel nu aș fi reușit niciodată, studentă fiind, să realizez acest proiect. Voi scoate doar 1000 de exemplare și, deocamdată, doar în limba română, dar următorul meu obiectiv va fi să o traduc în engleză și poate chiar franceză. De data aceasta voi porni o companie de fundraising pe Indiegogo. Acolo voi afișa transparent toate cheltuielile, iar cei care vor dori să cumpere versiunea engleză în avans, vor putea să o facă. Cred că traducerea în limbi străine a tot ce vine din Moldova este iminentă. Nici nu vă închipuiți cât de mult pierdem prin faptul că nu ne internaționalizăm imaginea țării și tradițiile”, ne dezvăluia Nata.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

„Oricât de ciudat ar părea, această carte de rețete de la mama s-a născut doar atunci când m-am mutat peste ocean, departe de familia mea. Neavând la Montreal niciun ajutor în bucătărie, m-am pomenit copleșită de grijile gătitului și căutatului de rețete, care ne făceau dorul de casă mai ușr de suportat. Sugestia a venit de la noua mea prietenă Lidia Barreiros, o fotografă din Brazilia, stabilită de mai mulți ani la Montreal. Văzând pe pagina mea de Facebook poze cu mâncarea pe care o gătesc, Lidia mi-a sugerat să încercăm o colaborare. Nu știam cât de greu și anevoios va fi. Știam doar un singur lucru despre această primă carte a mea: voi aduna în ea ce am mâncat mai gustos făcut de mămica mea și voi avea grijă să arăt asta prin cele mai frumoase poze care s-au făcut vreodată cu mâncarea din Moldova. Cu Lidia am făcut primele poze de bucate moldovenești la Montreal: mămica îmi scria rețetele și le aduna într-un manuscris, eu le găteam și le fotografiam împreună cu Lidia.

Când Lidia revenea în Brazilia, apelam la Andrei pe post de fotograf. De rând cu Eva și Sonia, el a fost cel care a suportat experimentele mele gastronomice nereușite. Cu toți nervii și certurile noastre din cauza luminii greșit puse și a rețetelor, fotografiate fără prea multă inspirație, cartea ar trebuie să valoreze cât o cărămidă de aur. De fapt, ea cam atât și valorează pentru mine. Între timp, ducând lipsa unor ingrediente, ne-am înțeles că mămică mea Alexandra ca o parte din rețete să le pregătească la Chișinău. Așa am legat o colaborare frumoasă cu Rodica Dumbrăveanu, autoarea blogului gourmandeye.com, care pe lângă toate mai este și un fotograf cu ochiul îndrăgostit de mâncare.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Am lucrat la această colecție  un an și jumătate, timp în care am colectat, gătit, fotografiat, redactat, machetat în jur de 90 de rețeteVă las pe voi să decideți dacă a meritat să public  această colecție sau mai bine o păstram doar pentru mine. Dacă vă place aceast lucrare a mea, vă rog din inimă să o faceți cadou viitoarelor mirese, mame și celor care ne vizitează țara. Așa îmi voi simți împlinită misiunea pânăl acapăt.

Mulțumesc din tot sufletul mamei mele, Alexandra, și tăticului Ion, fotografilor Lidia Barreiros și Rodica Dumbrăveanu,  Cristinei Grițcan care m-a ajutat la lucrul cu textul. Un mulțumesc foarte special pentru Olga Radu și echipa Imago pentru că au avut grijă ca această carte să arate așa cum o veți vedea când va ajunge la voi. Cartea ”MOLDOVA DIN BUCĂTĂRIA MAMEI MELE” va vedea lumina zilei la sfârșit de mai, 2015. Comanda Dvs mă va ajută să fac o prognoză cât mai exactă în privința tirajului. Vă mulțumesc”, scrie Nata, pe blogul său personal.

Versiunea în engleză a cărții se va numi „Eat like moldovans” (Mănâncă la fel ca un moldvean), iar Nata recunoaște că fără sprijinul mamei, dar și a oamenilor implicați direct în acest proiect, cartea n-avea să cunoască lumina tiparului. Așa ori altfel, aceasta poate fi comandată online la un preț de 24,99$. Curizitate: cartea va cântări tocmai 1,5 kilograme!

Distribuie articolul: