„Un exemplu recent – o femeie tânără care are paralizie cerebrală din cauza că s-a născut prematur şi probabil a avut şi unele traume la naştere, s-a adresat la mine pentru o consultaţie, cu întrebarea dacă ar putea să nască un copil sănătos. Medicul din raion i-a spus că, dacă rămâne gravidă, copilul se va naşte cu aceeași problemă. Ceea ce evident este eronat. Am impresia că uneori spun aceste neadevăruri femeilor ca să nu se complice apoi cu îngrijirea lor antenatală, „să nu le strice indicatorii”, etc. În acelaşi timp, majoritatea acestor femei sunt apte să conceapă copii şi să nască, deseori chiar prin metodele tradiționale”, asigură doctora Rodica Comendant, conferențiară universitară și directoare a Centrului de Instruire in Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR).

Sărăcia este un alt factor care îi determină pe medici să vină cu sugestii despre avort, arată povestea Svetlanei. Svetlana are distrofie musculară, din cauza aceasta îi vine greu să se deplaseze. Până la vârsta de nouă ani ea a fost un copil sănătos. Sănătatea ei și a celor șapte surori și frați ai săi a fost pusă în pericol de condițiile fizice în care trăiau – familia era una săracă și adesea copiii înghețau de frig pe timp de iarnă. Svetlana este stabilită la Edineț, unde închiriază o cameră de cămin, pe care o împarte cu fiul său, soțul și sora.

„Medicii, văzând situația mea materială nu prea bună, au încercat să mă convingă să fac avort.”

Pe 7 octombrie 2010, femeia a născut fără complicații. „Moașele s-au mirat că eu, așa micuță cum sunt, am putut să dau naștere unui copil de aproape 2,8 kg”, spune ea. După naștere, Svetlana și Danu au fost internați singuri într-un salon prost încălzit, unde tânăra mămică era nevoită să-și încălzească nou-născutul cu sticle cu apă caldă, ceea ce iarăși a fost motiv de uimire pentru personalul maternității – „Uite-te la ea, ce i-a dat în cap!”. „Dar eu nu m-am obijduit pe ele, este ceva obișnuit pentru mine, nu mă mai supăr. Dănuț mă primește și mă iubește așa cum sunt eu și asta este cel mai important ”, spune Svetlana.

Vedeți materialul de mai jos, în care se mai abordează problema lipsei de condiții pentru examinarea medicală a femeilor cu dizabilități. O adevărată provocare rămâne vizita la medicul ginecolog.

Sursa: reportaje.moldova.org