Moldova e cap de afiș în Europa nu doar prin indicatori economici sau sociali scăzuți, ci și prin cei demografici. Un exemplu în acest sens este vârsta medie la prima căsătorie. Conform statisticilor ONU, Moldova ocupă primul loc în Europa în ce privește vârsta medie la prima căsătorie. Vârsta medie la prima căsătorie pentru moldoveni este de 24,5 ani. Astfel, dacă în Suedia vârsta medie la care o domnișoară se mărită este de 32,9 ani, atunci în Moldova ea este de 23 ani. Cam același lucru este și în cazul bărbaților (35,5 ani – în Suedia și 26 în Moldova). Situația este confirmată și de ultimele date ale Biroului Național de Statistică. Fenomenul „îmbătrânirii mirilor” se atestă în statele Europei de Vest încă din a doua jumătate a anilor ’70.

Cu cât țara este mai bogată, cu atât „tinerii” se căsătoresc mai târziu

Creșterea perioadei de înrolare în instituțiile de învățământ, ridicarea nivelului de „independență” financiară al femeii, asociată cu extinderea și apărarea drepturilor acesteia, dar și popularizarea concubinajului și devalorizarea căsătoriei formale se numără printre principalele cauze ale acestui fenomen.

Sociologii au observat existența unei dependențe dintre nivelul de bunăstare (PIB per capita) al țării și vârsta medie la prima căsătorie. Astfel, cu cât țara este mai bogată, cu atât „tinerii” se căsătoresc mai târziu. Explicația oferită se referă la schimbarea stilului de viață asociat cu transformarea valorilor, cauzat de dezvoltarea economiei de piață și creștea nivelului de trai.

Numărul căsătoriilor în ultimii 5 ani este în scădere

 

Din punct de vedere fiziologic, căsătoriile până la 30 ani reprezintă un avantaj, pentru că facilitează o sarcină sănătoasă. În plus, savanții americani au demonstrat că cei care se căsătoresc la vârsta de 25 de ani au șanse mai mici de a divorța în viitor, ei numind-o vârsta ideală pentru prima căsătorie. Tot odată, după 30 de ani femeile tot mai mult se gândesc la viața personală și sunt supuse unui risc mai mare de depresie în caz de „neasigurare” a ei.

Conform datelor statistice, numărul căsătoriilor în ultimii 5 ani scade, asta în pofida faptului că din 1972 pînă în 1988 se atesta creșterea simțitoare a numărului de nașteri.

Sursa: Bloguvern

Distribuie articolul: