În perioada 20 – 25 noiembrie în Polonia, orașul Lodz a găzduit Campionatul Mondial Maratonul de Haltere. Au participat 25 de țări printre care și Republica Moldova, fiind reprezentată de halterofilul Nicolai Bîrliba.

„Participarea mea la Campionatul Mondial a fost problematică. Din cauza lipsei de fonduri pentru călătorie, a trebuit să economisesc și să dorm o noapte pe aeroportul din Varșovia și încă o noapte la stația de autobuz din Lodz. O astfel de ședere peste noapte și mesele sunt numite „bomzharka” (nr de la „boschetar”). Așa că noi, sportivii, apelăm la pachete instant: când fierbeți apa într-un borcan cu fierbătorul tip spirală, apoi turnați o pungă de supă sau terci uscat. O astfel de masă, timp de cinci zile, nu poate decât să afecteze performanțele mele pe platformă.”, descrie realitatea dură pe care o trăiește, campionul mondial.

„Cu toate acestea, evoluând în categoria de greutate până la 90 kg, am reușit să mă țin pe platformă timp de o oră, să ridic greutăți de 20 kg în exercițiul Jerk de 651 ori și să devin Campion Mondial! Cel mai suprem simbol al statului moldovenesc, Drapelul Țării – a fost ridicat pe podium! Desigur, acest rezultat nu poate fi comparat cu rezultatul meu arătat în 2017, la Campionatul Mondial din Italia – unde am reușit să ridic greutăți de 20 kg într-o 1 oră de 1072 ori. Apropo, acest rezultat, conform Federației Internaționale de Ridicare Kettlebell, în categoria mea de vârstă și greutate, nu a fost încă bătut!”, povestește sportivul.

„Mulțumesc Domnului … pentru că m-a întărit în această călătorie! Mi-a dat puterea să concurez cu demnitate! Să parcurg cu onoare aceste teste în călătoria mea de viață! Și cum am scris înainte de călătorie, „Cel ce are încredere în Dumnezeu nu se va rușina!”, încheie halterofilul moldovean, Nicolai Bîrliba.

Nicolai Bîrliba are 58 de ani și este originar din orașul Fălești. Sportivul este halterofil de performanță cu 34 de ani de carieră. El a fost desemnat Campion Mondial și European de nenumărate ori și a stabilit recorduri care încă nu au fost bătute!

Felicitări cu o nouă victorie!

Sursa: Facebook.com/NicolaiBirliba