După inelele de logodnă, verighetele reprezintă celălalt simbol care stabileşte legătura de iubire dintre doi oameni. Acestea nu sunt doar simbolul cel mai puternic şi marcat al iubirii eterne, ci şi a fidelităţii, a angajamentului soţilor de a porni pe acelaşi drum. El este cel mai faimos simbol ce recunoaşte cu uşurinţă că două suflete s-au unit prin divina taină a cununiei. Din istoria verighetelor.

Metalul preţios nu a fost din totdeauna materialul folosit la confecţionarea inelelor pentru căsătorie. Practic, istoria lor încep de pe malul rîului Nil, din Egiptul Antic. Primele inele au fost răsucite şi împletite din papură, rogoz, stuf, evident sub forma unui cerc. Pentru civilizaţia antică cercul desemna simbolul eternităţii, deoarece nu are nici început, nici sfîrşit, iar conturul inelului glorifica forma soarelul şi a lunii. Deasemenea, ei au găsit şi simbolizarea spaţiului din interiorul inelului-poarta prin care intră ambii soţi, o lume unde le aşteaptă evenimente necunoscute.

Cu timpul, inelele de căsătorie s-au răspîndit în Grecia şi Roma antică, unde cânepa a fost repede înlocuită cu fildeşul, osul şi pielea. Iar cînd metalurgia a crescut în proporţii, se confecţionau din cupru, fier sau bronz. Doar că oamenii au început să perceapă greşit simbolizarea lor: femeia era legată de bărbat, ca fiind proprietatea lui, în acelaşi timp ea îşi proteja drepturile de mireasă făţă de încercările de uzurpare din partea rivalelor.

În alegerea metalului.

În cazul alegerii metalului se ţine seama de propriile preferinţe ale mirilor şi desigur, a sumei disponibile. Se găsesc o varietate de verighete din metale preţioase cum ar fi: aurul alb, galben, roz, roşu, platina, sau o tendinţă mai nouă este titanul. Deoarece aceste inele sunt purtate tot timpul, ele sunt expuse uzurii, aşa dar, de preferinţă va fi metalul cît mai dur. Deoarece aurul pur este moale, el este combinat cu alte metale. Procentajul de aur pur dintr-un aliaj se măsoară în karate. Astfel, în formă pură de 1000‰, aurul are 24 karate, este mai scump, dar mai moale decît aurul dintr-un aliaj de 18 karate, care conţine 750‰. Însă de obicei, noi, moldovenii, suntem deprinşi cu o duritate a unei bijuterii de 14 karate, ce conţine 585‰ de aur pur.
Astfel inelele din aur galben conţin metale colorate, cupru sau zinc, inelele din aur alb-metale albe: nichel sau paladium. Iar o concentraţie a cuprului va conferi aliajului o culoare roz sau roşie.
Platina este un metal preţios mai rar întîlnit, dar care are o rezistenţă sportită în timp şi nu se zgîrie.
Titanul este un metal mai nou pe piaţa bijuteriilor, care poate fi achiziţionat doar peste hotare. El are o culoare gri-argintie, este mai rezistent, mai uşor şi mai ieftin decît aurul şi platina.

În Chişinău, poţi achiziţiona un gram de aur cu 700-1000 lei, în dependenţă de culoarea lui, iar un gram de platină de la 480 euro.

Modelele cumpărate sau personalizate?

De-a lungul timpului, verighetele au suportat multe schimbări, cauzate de influenţa modei. Astăzi, modelele diferă de cele din trecut şi pot depăşi chiar şi lăţimea de 5 mm. În dependenţă de mărimea şi forma inelului, există careva modele în lume care au cîte un nume. Astfel, nomenclatorul lor este următorul:
Francesina este verigheta subţire şi rotundă;
Mantovana e inelul mai înalt şi plat;

Etrusca tot e verighetă înaltă, însă e decorată cu diverse simboluri ce aduc noroc;
Verigheta Sardinia e confecţionată conform tehnicii de granulare;
Iar verigheta ce are încrustată numele mirilor, data căsătoriei sau un mesaj drăguţ este denumit Damiani.
Alliance Cartier prezintă o combinarea a trei inele din aur de culori diferite, împletite sau combinarea 2 sau mai multe culori pe un inel unic. Acest inel a fost creat prima dată în anul 1920, special pentru căsătoria a doi homosexuali, deaccea acest model este unul ce simbolizează căsătoria persoanelor cu orientare netradiţională.

În afară de gravura şi încrustarea inelului cu linii, flori, împletituri, figuri geometrice, poţi monta pietre preţioase, iar diamantul este cel mai potrivit pentru o verighetă. Iar dacă ai făcut rost de verighete din magazin, poţi să le personalizezi, gravîndu-le. Astfel, pentru un inel vei scoate din buzunar în jur de 700 lei dacă vrei o gravură exterioară, în cazul unei gravuri în interiorul lui- 200 lei.

Cîteva sfaturi utile:

  • Alege inele confortabile, care să nu zgîrie, cele care să le porţi tot timpul, sa nu te incomodeze sau să te jeneze. Cel mai bine probaţi inelele după masă, cînd degetele sunt mai voluminoase din cauza reţinerii de apă.
  • Dacă ambii preferaţi să purtaţi argintul, atunci optaţi pentru verighete din culoarea albă sau combinaţii cu aur alb sau platină. Deobicei se potriveşte cu orice alte bijuterii şi sunt elegante.
  • Dacă inelele au în montură diamant, atunci asigură-te că ai o rezervă din modelul respectiv de piatră.

Notă: ca abatere de la temă, ţin să informez cititorii că un trend apărut în domeniul inelelor de mariaj, alături de inelele de logodnă,este inelul trinităţii. La naşterea primului copil, soţul îi dăruieşte tinerei mămici un inel în care sunt montate trei pietre tăiate în formă rotundă, fiecare piatră reprezentînd cîte un membru a familiei. Inelul trinităţii este simbolul trecutului, prezentului şi viitorului familiei respective.

Distribuie articolul: