În contextul Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947, ce va fi marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vă invită să vizitaţi expoziţia de carte cu genericul:Foametea organizată din Basarabia (1946-1947)”.

 Se împlinesc 75 de ani de ani de la foametea organizată de URSS, un fenomen tragic din istoria neamului, un genocid nerecunoscut asupra cărora istoricii s-au pronunţat demult, şi anume că foametea a fost organizată de puterea sovietică în tânăra RSS Moldovenească şi a răpus sute de mii de vieţi. Potrivit documentelor istorice, în perioada decembrie 1946 – august 1947 în fosta RSSM au murit de foame și boli între 200 și 300 mii de oameni, iar alte 350 de mii de persoane au fost afectate de malnutriție, dar au supraviețuit.

„Statul sovietic a impus interdicție de a folosi cuvântul «foamete», această interdicție s-a menținut până în anul 1987, ceea ce excludea orice acțiune din partea organelor locale.

Scopul înfometării basarabenilor a fost de a frânge coloana vertebrală a populației și de a o transforma într-o masă amorfă. Consecința imediată a acestei politici inumane a constituit crearea colhozurilor, dar şi frângerea oricărei rezistenţe”. (Un genocid nerecunoscut, de Mariana Țăranu)

      Expoziţia cuprinde publicaţii cu un puternic impact emoţional.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.