Asemeni giuvaiergiei, sculptarea lumânărilor este o meserie fină până în măduva oaselor. De asta vă veți convinge ori de câte ori veți admira lumânările modelate de către echipa Vicăi Diavor. Tânăra antreprenoare a lansat o afacere de familie specializată în confecționarea lumânărilor decorative din parafină și ingrediente aromatice, scopul căreia este, întâi de toate, să aducă lumină în inimile și casele oamenilor. Am provocat-o pe Vica la un interviu și am aflat că sursa de inspirație pentru această activitate sunt țările nordice, acolo unde se ard de 10 ori mai multe lumânări decât în Republica Moldova. Cât de specială e fiecare zi din viața sa, de când s-a dedicat cu trup și suflet acestei meserii, aflăm chiar de la ea!

Vica, ai ales una dintre cele mai rare și fine meserii din lume: aceea de a inventa designul, a crea și vinde lumânări decorative. Cum ți-a sugerat soarta că anume aceasta îți este vocația?

Ce frumos spus! Cred că designul a fost mereu pasiunea mea, asta deși am urmat studiile în domeniul economic, făcând contabilitate bancară, apoi – management. Această idee a venit simplu și ușor, pe la 4 dimineața.

12920872_10208200494265585_1317281126_n

Ce-a fost mai greu: lansarea afacerii, ori munca depusă pentru a vă menține ștacheta ridicată? Ce varietate de produse propuneți astăzi publicului autohton?

Greu, mie nu-mi place să vorbesc despre greutăți, acestea sunt mai degrabă niște provocări care trebuie depășite. Orice lansare are muuuulte provocări, mai ales în afaceri, dar contează foarte mult pe cine ai alături, cine te susține și cât de insistent ești ca să obții rezultatele așteptate.

Am început cu lumânările sculptate, care sunt speciale, reprezentând o combinație interesantă dintre o operă de artă (sculptura) și utilitatea unei lumănări simple. Ne-am diversificat gama de produse oferind lumânări pentru cununie, pentru botez, lumânări-mărturii pe care mirii le oferă în dar invitaților la nuntă sau părinții le oferă cumetrilor. De fapt, ne-am ascultat clienții, le-am cerut mereu feedback-ul, am comunicat cu ei și așa s-au născut produse noi.

Acum urmează să lansăm două colecții noi de lumânări așteptate de către clienții noștri, una dintre ele este cea de Paști, care va veni cu ouă-lumânări multicolore, în două dimensiuni.

12957384_10208200493945577_466348876_n

Știm că te-ai inspirat de la „păun” atunci când ai conceput numele mărcii. De ce ai asociat lumânărilor anume acest simbol? Ce mesaj vin să aducă lumii aceste produse?

PAO înseamnă păun din catalonă. Păunul este un simbol plin de sens, în orice cultură i se atribuie puteri și înțelesuri speciale. Dar mai degrabă am ales să ne reprezinte păunul, pentru că este o pasăre colorată și extravagantă, anume așa sunt lumânările noastre: colorate, deosebite și misterioase – când sunt aprinse, luminează parcă din interior.

12910684_10208200493785573_1826027116_n

Mărturisește-ne despre ingredientele folosite în confecționarea lumânărilor. Ați testat și eficiența ingredientelor aromatice naturale?

În procesul de fabricare la PAO Candles, folosim doar materie primă de cea mai înaltă calitate. Am testat mai mulți furnizori și ne-am oprit la piața europeană, care oferă calitate superioară! Folosim parafină, colorant și fitil din bumbac, care nu elimină toxine la ardere. Lumânările aromate sunt cele mai solicitate, pentru a oferă clienților arome fine și plăcute, lucrăm doar cu aromatizatori naturali, care sunt și benefici.

Cât timp ia, de obicei, creația unei lumânări și care dintre lucrări a solicitat cel mai mult efort?

Pentru ca o bucată de parafină să devină o lumânare frumoasă și grațioasă, are nevoie de aproximativ 296 minute. Este vorba de multă muncă manuală și răbdare, pentru că fiecare lumânare este înmuiată în straturi de culoare, până ajunge la grosimea finală, apoi meșterul sculptează cu răbdare fiecare element în parte. De obicei, cel mai mult mă solicită lumânările pentru cununie, iar asta grație emoțiilor trezite de acest eveniment frumos!

12921190_10208200494225584_1026382503_n

Care sunt cele mai mari dificultăți și satisfacții ale acestei mari pasiuni?

Cea mai mare satisfacție sunt clienții mulțumiți, care îți scriu mesaje, sau îți trimit poze de la evenimentele lor și revin pentru noi comenzi. Dificultăți – multe și mărunte, ca să oferi un produs finit frumos, util și calitativ, trebuie să lucrezi cu foarte mulți oameni și companii, care nu întotdeauna se țin de promisiuni…

Ce țări ale lumii te inspiră în ceea ce privește arta lumânărilor decorative și cât de receptiv este publicul nostru din acest punct de vedere?

Mă inspiră țările nordice, unde consumul de lumânări pe cap de locuitor este de zeci de ori mai mare decît în Moldova. 🙂

Mă inspiră țările dezvoltate, în care oamenii trăiesc atât de bine și frumos, încât au timp și de creație, și de artă!

ewg

Există anumite reguli importante de păstrare, pe care le solicită lumânările decorative?

Da, lumânările sculptate sunt fragile ca paharele – asta le mai spun clienților uneori. Însă noi am găsit o soluție! Am creat cutii care asigură transportarea lor în siguranță și care sunt frumoase, bune pentru a fi oferite în dar, fără să mai fie nevoie de ambalaj special.

E de dorit ca lumânările să nu fie lăsate în lumina directă a Soarelui pe timp de vară și să fie păstrate la temperaturi moderate, de până la 25 grade.

Ați semnat, în colecțiile brandului, și seturi de lumânări pentru cununie. Povestește-ne despre tendințele pe care le abordați în acest an.

În acest an, mirii se orientează spre simplitate și eleganță:culori pastelate, mult alb și doar câteva accesorii care să facă diferența. Cele mai solicitate în acest an, la fel ca și în anii trecuți, sunt lumânările personalizate cu numele mirilor și data nunții lor.

Cine sunt mentorii care ți-au educat iscusința pentru meșteșugărit și cărora ai vrea să le mulțumești pe această cale?!

Aș vrea să le mulțumesc părinților care ne susțin foarte mult, fiecare contribuind la dezvoltarea afacerii noastre de familie! Soțului meu, care aduce un echilibru în procesul meu de creație și mai sunt câțiva prieteni dragi, care, la timpul potrivit, ne-au oferit sfaturi prețioase!

Îți mulțumim pentru acest interviu, Vica!

12919103_10208200494025579_2125187230_n

Foto: PAO Candles – Lumânări sculptate, Made In

Distribuie articolul: