Recent, la Chișinău s-a încheiat a doua ediție a Festivalului Internațional Civic Fest: Moldova pentru cetățeni. Sute de oameni au dorit să fie parte a acestui eveniment social, care a oferit participanților săi, cea mai ambițioasă agenda de până acum. Experții europeni, trainingurile, masterclass-urile și sesiunea de Open Space, moderată de expertul Bhavesh Patel, precum și concertele de caritate organizate au reprezentat cele mai importante „puncte de atracție” la festival.

Un moment deosebit în cadrul evenimentului l-a constituit prezența Prim-ministrului Iurie Leancă, care a decis să întrețină un dialog direct cu participanții Civic Fest 2014. Oaspeții evenimentului au adresat multiple întrebări la care au primit răspunsuri, iar premierul a promis că va lua legătura și cu ceilalți miniștri pentru a găsi soluții și la problemele mai complexe care au fost puse în discuție.

„Mă bucur foarte mult că Prim-ministrul a modificat modul în care a participat la eveniment, schimbând discursul oficial pe o sesiune de întrebări-răspunsuri, a menționat Andrew Young, directorul reprezentanţei Institutului Naţional Democratic din SUA (NDI) în Moldova.

În lista celor care au participat la evenimentul din 24-26 septembrie 2014, desfășurat la Muzeul de Artă din capitală se regăsesc cetățeni, reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ai celor mai importante companii private, ai administraţiei publice centrale şi locale, sectorului de afaceri, societăţii civile, comunităţii internaţionale şi diplomatice, experţi independenţi şi mass-media din Republica Moldova.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, festivalul este important în contextul situaţiei politice din ţară, dar şi în contextul securităţii regionale. „Anul viitor Civic Fest va merge în toată Moldova. Este timpul să acordăm atenție și regiunilor. Cu experiența celor 2 ediții suntem siguri că vom reuși să fim și mai utili Republicii Moldova”, a ținut să menționeze Sorin Mereacre.La festival au participat sute de persoane, care s-au implicat activ și în cadrul sesiunilor de training, master-class și Open Space incluse în program. Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Synergetica”, organizatorul principal al evenimentului a confirmat că anul acesta participanții au avut parte de o agendă mult mai utilă și practică, în comparație cu prima ediție Civic Fest.

În cadrul festivalului a fost lansată și campania de sensibilizare a opiniei publice şi de colectare de fonduri „O şcoală pentru toţi”, pentru susţinerea educaţiei incluzive. Liliana Rotaru, reprezentanta Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF) a declarat că această campanie este anume de sensibilizare pentru că „am observat un lucru: uneori structurile sunt pregătite, uneori există şi finanţe, dar nu este pregătită comunitatea.

”Organizatorii Civic Fest aduc calde și sincere mulțumiri tuturor participanților și partenerilor săi, pentru faptul că au contribuit semnificativ la buna desfășurare a celui mai social eveniment al anului. Ei își exprimă speranța că această colaborare frumoasă va continua și în cadrul altor ediții ale festivalului. În acest context, toți participanții la eveniment sunt invitați să vină cu un feedback la adresa [email protected], menționând în comentariile lor ce cred că a fost bine, ce le-a plăcut, dar și ce consideră că ar trebui să fie modificat în cadrul edițiilor viitoare.

Civic Fest este organizat şi implementat de către Asociaţia Obştească Synergetica Eur/Est, cu sprijinul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, Fundaţia Friedrich Ebert în Moldova, Institutul Naţional Democratic (NDI) al SUA în Moldova, SOIR Moldova, Fundaţia ERSTE din Austria, Academia Nicolae Dumitrescu, Muzeul Naţional de Artă şi Teatrul de revistă „Ginta Latină”.

P

Distribuie articolul: