Proiectul „Program de educație ecologică și implicare civică Patrula ECO” a fost lansat cu succes. Evenimentul a avut loc pe data de 7 octombrie, în cadrul Gimnaziului Slobozia-Dușca, din s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni.

Patrula ECO – este un proiect de educație și implicare civică destinat elevilor și tinerilor, realizat în comun cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Scopul programului este de a oferi tinerilor și elevilor experiențe educaționale formale și non-formale, dezvoltarea unor comunități active de elevi care promovează protecția mediului, dezvoltarea cetățeniei active și spiritului civic. Acest proiect va contribui la formarea unei generații de cetățeni responsabili și implicați la nivel local și național.

Aspectele de mediu și implicarea socială sunt probleme reale și trebuie abordate de întreaga comunitate. Educația tinerilor este o parte integrantă a soluției. Proiectele de promovarea a educației ecologice și a responsabilității civice a tinerilor sunt esențiale pentru construcția durabilă a societății.

În cadrul proiectului „Programul de educație ecologică și implicare civică Patrula ECO”, ne-am propus următoarele:

 • Crearea și implementarea cursului de educație ecologică în 10 Instituții de Învățământ;
 • Crearea Ghidului de Educație Ecologică pentru profesori;
 • Crearea grupurilor de acțiune Patrula ECO în 10 instituții de învățământ;
 • Implicarea membrilor Patrula ECO în concursuri, organizarea acțiunilor de salubrizare, colectarea semințelor de copaci și creșterea pădurilor din semințe, plantarea și îngrijirea copacilor;
 • Desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare pentru tineri și localnici;
 • Extinderea cursului de educație ecologică în cât mai multe localități și instituții de învățământ din țară.

Elevii au prezentat echipa Patrula ECO, codul ECO și semințele de copaci pe care urmează să le planteze pentru a crea o pădure din semințe. De asemenea, pe teritoriul a fost creată o mică pepinieră, unde sunt crescuți puieți de Castan și Nuc. În Gimnaziu a fost creat un sistem complet de colectare și gestionare a deșeurilor, pe teritoriu frunzele sunt transformate în compost, iar elevii învață să aibă un comportament prietenos cu mediul.

La eveniment a participat Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, responsabil de domeniul tineret și sport, Dl Marian Stan. În cadrul cuvântului de salut d-lui a susținut că încurajează tinerii membri Patrula ECO să promoveze și să contribuie la înverzirea localității Slobozia-Dușca, ocrotirea naturii, păstrarea curățeniei și toate acestea realizate într-un spirit de echipă.

De asemenea, la eveniment a participat Ogor Oleg, vicepreședintele raionului Criuleni și Consilier Raional Criuleni – Ghenadie Cazacu, Primăria Slobozia-Dușca Dl Primar Sergiu Istrati și doamna Angela Boșcănean.

Mulțumim mult administrației Gimnaziului Slobozia-Dușca, d-lui Director Anatolie Istrati și Doamnei Director Adjunct Zinaida Gulii pentru deschidere, implicare și exemple valoroase de educație de mediu.

Proiectul a început în luna iunie 2021 și se desfășoară în 10 instituții de învățământ din țară:

 1. L.T. „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera;
 2. Gimnaziul nr. 67, s. Revaca, comuna Sîngera;
 3. Gimnaziul nr. 68 din s. Dobrogea, comuna Sîngera;
 4. Gimnaziul Zăicana, s. Zăicana, r. Criuleni;
 5. L.T. „Mihail Stratulat”, comuna Boșcana, r. Criuleni;
 6. Gimnaziul „Coșernița”, s. Coșernița, r. Criuleni;
 7. Gimnaziul „Onițcani”, s. Onițcani, r. Criuleni;
 8. Gimnaziul Slobozia-Dușca, s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni;
 9. L. T. „Boris Dînga”, or. Criuleni, r. Criuleni;
 10. Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Jevreni, r. Criuleni

Împreună putem realiza proiecte cu impact major pentru următoarele generații.

Acest proiect frumos și util se desfășoară cu suportul valoros al Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cărora le mulțumim mult!

Distribuie articolul: