Sute de oameni au răspuns îndemnului Băncii de Alimente și au donat pe 28 noiembrie, produse alimentare destinate pentru susținerea persoanelor nevoiașe, beneficiari ai mai multor servicii sociale din țară. Evenimentul se înscrie în prima ediție a „Săptămânii naționale de prevenire a risipei de alimente” și este un pas important în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Oamenii nu au rămas indiferenți

Astfel, grație implicării și solidarizării, au fost adunate 4000 kg de produse alimentare care vor ajunge în circa 28 de organizații, implicate în asistența diferitor categorii de oameni aflați în nevoie (bătrâni, persoane cu nevoi speciale, mame singure, etc).

Colecta s-a desfășurat în 2 rețele de supermarketuri din capitală, unde  s-au implicat zeci de voluntari, care au informat cca 9000 de cumpărători despre problema risipei de alimente și modalitățile de prevenire.

„În această săptămână, pentru prima data s-a discutat atât de mult despre problema risipei de alimente. Ne bucurăm că acest subiect a fost în agenda zilei a presei, agenților economici, persoanelor publice, tinerilor, părinților și a copiilor, pentru că este o problemă ce ne privește pe fiecare. A fost un pas important spre conștientizarea problemei, iar implicarea atât în magazine, cât și a agenților economici ne inspiră. Mulțumim tuturor pentru contribuție și pentru distribuirea mesajului nostru.”,  a declarat Oleg Paraschiv, coordonator de proiect.

La fel, în cadrul campaniei s-au implicat mai mulți agenți economici și asociații de business precum: Kaufland, Paste Cuca, Brutăria Bardar, Mia Fruct, Trigor AVD, Orbico, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Asociația Business-ului European din Moldova (EBA), Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

„Suntem convinși că acest proiect de lege, care are un aspect win-win, în care câștigă atât antreprenorii, cât și consumatorii, mai are aspecte pozitive și la capitolul de mediu  – deci acest act normativ va preveni și poluarea mediului. Va permite și altor antreprenori să dezvolte pe alte domenii sau să se includă în circuitul dat, precum și responsabilitatea socială a fiecăruia dintre noi, atât ca pers fizică, cât și juridică”, menționează Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii.

„Nu există producere fără „pierderi”, noi am decis să transformăm acest termen în avantajul oamenilor care au nevoie de un sprijin și de o masă caldă. Considerăm că e corect să donăm produsele noastre pentru a evita riscul ca ele să ajungă la gunoi.  Indiferent de aspectul exterior al ambalajului, important este calitatea produsului propriu-zis. Am acceptat să fim partenerii acestui proiect și încurajăm și alți agenți economici să doneze, astfel vom reuși să facem cât mai mulți oameni fericiți, să evităm consumul excesiv și risipa.”, Mușat Natalia, atreprenor Paste Cuca.

„Săptămâna națională de prevenire a risipei de alimente” este la prima ediție și are drept scop să sensibilizeze societatea, agenții economici și autoritățile publice asupra problemei risipei alimentare, dar și să inspire pentru ca ulterior fiecare să fie conștient că împreună, printr-un comportament responsabil putem salva tone de alimente și preveni foamea.

Contactează Banca de Alimente dacă ai un stoc de produse cu ambalaj deteriorate sau la limita scadenței.