Calendarul competițiilor de trail running, EcoRun, a fost anunțat astăzi de Comunitatea RunMoldova. În parteneriat cu Ministerul Culturii, Educației și Cercetării și Ministerul Afacerilor Interne, pe parcursul anului 2018, vor fi organizate patru competiții naționale.

„Venim cu o serie de noutăți pentru anul 2018. Pe lângă majorarea de patru ori a numărului de competiții oficiale, vom lansa și curse la distanțe în jur de zece kilometri, în special, pentru a oferi fiecărui amator a unui stil activ de viață, șansa de a participa la o competiție oficială de nivel internațional. Fiecare dintre competițiile planificate vor fi organizate în locații unice  pentru istoria și cultura Republicii Moldova, astfel participanții, vor avea posibilitatea să redescopere într-un mod inedit țara noastră”, se spune într-un comunicat.

Evenimentele vor fi organizate, după cum urmează:

5 mai 2018 – EcoRun Hâncești – cursa de semimaraton și cross (orientativ 10 și 20 km), care trece prin principalele atracții culturale și turistice din orașul Hâncești, inclusiv Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey (Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe, etc.), codrii din preajma or. Hâncești și alte atracții din zonă. Competiția este organizată în cadrul serbării Zilei Orașului Hâncești, participanții la competiție asistând la festivitățile organizate cu această ocazie.

26 mai 2018 – EcoRun Nisporeni – o competiție de trail la probele semimaraton și cross (circa 10 și 20 km) care cuprinde atracțiile culturale și naturale ale orașului Niporeni. Competiția este organizată în cadrul serbării Zilei Orașului Nisporeni, participanții la competiție asistând la festivitățile organizate cu această ocazie.

25 august 2018 – EcoRun Orheiul Vechi – O cursă legendară, la a doua ediție, traseul căreia include  Mănăstirea rupestră Butuceni, Biserica Sfânta Maria, “amfiteatrul milenar”, Vestigiile citadelei și sanctuarului geto-dacic, băile tătărești, palatul pârcălabului, biserica și citadela medievală, locuințele din piatră și înconjorul siluetei legendarului Dragon de Aur.

6 octombrie 2018 – EcoRun Cricova – O cursă prin podgoriile legendarului producăor de vinuri – Cricova, organizată cu ocazia desfășurării Zilei Naționale a Vinului.

Pe lângă aceste competiții cu participare internațională, RunMoldova va organiza o serie de evenimente noncompetiționale, cum ar fi organizarea taberelor de trail-running, long-run-uri de weekend și alte evenimente sportive. Pe parcursul anului 2018 vor fi organizate și o serie de seminare ce țin de modul corect și sigur de antrenamente sau participare la competiții.

RunMoldova este o comunitate necomercială, scopul căreia este promovarea unui mod sănătos și activ de viață. Membrii acestei comunități sunt sportive, amatori și profesioniști, care practică diverse tipuri de probe sportive, accentul fiind pus pe alergare și trail. RunMoldova își propune să popularizeze modul activ de viață prin susținerea și organziarea unor manifestații sportive disponibile publicului larg, inclusiv competiții, tabere de alergare și alte activități. În anul 2017, la evenimentele organizate de RunMoldova au participat peste 500 de sportivi amatori și profesioniști din peste 5 țări.