Aurelia Neider a fost, pe bună dreptate, numită cel mai de forță stilist și image maker din Moldova. S-a ocupat de ținutele participanților din proiectul „Fabrica de Staruri” 2 și 3, a îmbrăcat prezentatori TV și vedete, a participat în diverse proiecte de anvergură din domeniul modei și imaginii nu doar acasă, ci și peste hotarele țării. Recent, Aurelia a fost stilistul principal la Fall Fashion Walk 2013 – “Din Inimă”, Branduri de Moldova. Despre acest proiect, dar și despre planurile de viitor ne-a povestit într-un interviu. Să pornim de la începuturi, ați visat în copilărie să deveniți stilist, cochetați la oglindă, cum ați descoperit această pasiune?
În copilăria mea nu se cunoștea o astfel de profesie, dar la sigur îmi plăcea mult să mă joc cu păpușile, să le îmbrac și să le creez diferite ținute. Cât despre mine, am avut norocul ca mămica mea să lucreze la un magazin unde se vindeau haine pentru copii și aveam posibilitatea să am cele mai frumoase rochițe. Îmi plăcea mult să combin hainele și să arăt diferit de alți copii. Ideea de a deveni stilist a apărut mult mai târziu grație prietenilor mei care mereu ziceau că trebuie să mă reprofilez și să încep să fac ceea ce îmi iese cel mai bine, să ajut oamenii să arate cât mai bine.

Proiectul “Din Inimă” a fost voluntariat? Cum ați decis să vă implicați?
Am acceptat propunerea cu mare plăcere, iar participarea în acest proiect mi-a adus multă satisfacție. Sunt un patriot și pentru mine participarea la defileul “Din Inimă” a fost o oportunitate de a ajuta producătorilor autohtoni să-și prezinte colecțiile la un nivel cât mai profesionist. M-am străduit, iar munca mea a fost apreciată – aceasta e cel mai important pentru mine ca image maker.

 

Defileul a fost la nivelul așteptărilor? Ce aduce de fapt acest proiect pentru piața moldovenească?
Defileul a fost reușit, iar aceasta ne-o demonstrează reacția pozitivă atât din partea presei, cât și recunoștința din partea designerilor și creatorilor participanți la eveniment. Am făcut tot posibilul că să arătăm pe scenă un nivel cât mai înalt. Pentru țara noastră astfel de proiecte sunt foarte importante, ne deschid noi drumuri, ne arată noi perspective și demonstrează că avem și noi cu ce ne mândri. E foarte important atât pentru designerii autohtoni, care au posibilitatea astfel să-și arate colecțiile, cât și pentru consumatori, care se familiarizează cu produsele propuse de designeri.

Televiziune, show-uri, proiecte individuale… ce nu ați reușit încă să faceți în cariera dvs.?
Am făcut foarte multe deja, în toate am investit multă muncă, dăruire și nopți nedormite chiar. Nu regret nimic, privesc acum în urmă cu admirație și împlinită că au ce vedea copiii mei. Am desigur și foarte multe idei, pe care sper să le reușesc pe viitor.

Vorbeați anterior despre un proiect personal, poate TV sau unul amplu, a mai prins contur ideea?
Idei sunt mai multe, caut forma cea mai potrivită și parteneri, deoarece de una singură nu aș putea face mare lucru. La moment lucrez asupra implementării unora dintre ele, dar nu vreau să dau detalii multe, cel mai bine că povestesc sau să vedeți atunci când vor fi deja bine puse la punct. Un lucru vă pot spune, nu am schimbat direcția și va fi ceva foarte interesant și stilat.

 

Cât de greu vă alegeți o haină nouă, dar dimineața, cât de mult timp petreceți în fața oglinzii?
Hainele mi le aleg foarte repede, adevărul e că nu sunt pretențioasă, știu concret unde să merg și precis ce vreau să iau sau ce mi se potrivește. În fața oglinzii nu petrec prea mult timp, sunt de părerea că un ochi bun nu are nevoie de ore întregi în fața oglinzii sau să schimbe patru ținute până dă de cea potrivită. Ținuta o aleg în dependența de dispoziția pe care o am și evenimentul la care merg în ziua respectivă.

 

Faceți des naveta, călătoriți mult, ce proiecte vă cheamă peste hotare?
Călătoresc mult, într-adevăr. Mi-a plăcut dintotdeauna să descopăr lucruri, oameni și locuri noi, să fac cunoștință cu tradițiile și cultura diferitor popoare. Îmi place mult să plec în Europa, în special ador Italia cu calmitatea ei, dar și cu apele care te leagănă aproape în orice parte a țării. Acesta este locul care mă inspiră cel mai mult.

Cu fiica, tot în divergențe de gusturi vestimentare?

Cel mai important este că eu și fiica mea suntem prietene foarte bune. Divergențe au fost, sunt și vor fi mereu, azi ne-am contrat, mâine ne îmbrățișăm. E foarte normal să apăra opinii contradictorii atunci când sunt două personalități puternice sub același acoperiș, fiecare având părerea sa, gusturile sale și, mai ales, vârsta sa.

Unde este familia dvs.?
Copiii mei la moment învață în Statele Unite ale Americii. Îmi lipsesc foarte mult, dar încerc să petrec cu ei mai mult timp în vacanțe și să merg acolo cât de des pot! Au acum mare nevoie de încurajările și sprijinul meu, iar eu le ofer toată înțelegerea mea de mamă.

Cât de mult viața personală v-a influențat cariera și invers?
Am fost norocoasă să am alături în toate drept aliat familia mea. Ei mi-au fost sprijin, ei m-au criticat, ei m-au lăudat și m-au susținut mereu. Am fost sigură întotdeauna că vor fi cei mai sinceri și că îmi doresc mereu binele, performanța și perfecțiunea, lucruri către care am tins în orice activitate porneam.