Zeci de ii autentice și-au găsit casa, pentru câteva săptămâni, la salonul Moldeco. Se întâmplă în cadrul expoziției-concurs „Măiestria”, la care au aplicat aproape 50 de meșterițe din toată țara, dar și din România. primele încurajări au fost deja primite din partea invitaților de peste Prut, dar și din partea publicului care le-a admirat.

Ioana Corduneanu, inițiatoarea Comunității „Semne cusute” a venit la Chișinău special pentru #MăiestrIA. A rămas profund impresionată de tot ce a văzut, iar primele trei ii care i-au furat privirea și inima au și fost susținute cu un kit pentru broderie, în semn de încurajare pentru autoarele acestora.

„Nu mă așteptam să fie așa de puține și bune, alese pe sprânceană. E un progres uriaș față de anul trecut, în vederea mea – deci este loc și de mai bine. Acesta e patrimoniul nostru imaterial, care are nevoie de susținere materială. Încercăm să susținem meșterițele care au trecut la un nivel următor.

O lume întreagă se uită la ii într-un fel în care românii nu le mai văd, ei se uită la ele ca niște opere de artă. Le-ar atinge – le e teamă să nu le strice. Îmi doresc mult să găsim toate talentele posibile și să le arătăm întregii lumi. Toți trebuie să știe că româncele nu merg peste hotare numai să îngrijească de bătrâni și să facă menaj. Româncele sunt suprafemei, superwomen.

Străbunicile noastre aveau puteri supranaturale: măsurau fără centimetru, tăiau fără foarfecă, scriau fără cerneală, purtau cerul pe umeri. Am moștenit aceste puteri și putem deveni superfemei doar să vrem”, a pomenit Ioana Corduneanu.

Trei dintre participante au primit încurajări, iar lucrările voturi, atât din partea juriului de specialitate, cât și din partea publicului. Pe 23 aprilie va fi desemnată cea mai deosebită cămașă tradițională cusută recent în Republica Moldova. Concursul „Măiestria” este la ediția a doua. De asemenea, în cadrul expoziției veți putea admira și câteva ii cu multă istorie sau costume întregi, parte din patrimoniul colecționarilor înrăiți de tradiție de la noi.

Vedeți mai jos și alte imagini surprinse pentru revista noastră de fotograful Vlad Andreev: