Pe Igor Vrabie l-a cunoscut lumea, în special cea a internetului, în momentul în care a venit la Primul Portal de Știri din Moldova. Tot internetul i-a făcut un umăr magic. Într-o vreme internauții nu-și dădeau rând să pozeze pe umărul lui. Recent, posesorul umărului multrâvnit de toți a fost premiat printre zece, cei mai buni jurnaliști ai anului. Noi am aflat de la Igor ce magii a reușit să facă până acum umărul și obiectivul camerei sale și care este visul cel mai mare al fotografului.

De ce ți se zice așa, care este istoria cu ‘umărul magic’?

Povestea cu „Umărul Magic” a inventat-o Alexandru Lebedev, într-un moment de dragoste față de persoană mea (râde). Totul a pornit de la o fotografie cu mine și Angela Gonța, care și-a pus capul pe umărul meu, așteptând deja de o oră să înceapă o conferință de presă, după negocierile cu Timofti, Dodon, etc. După ce s-a publicat fotografia pe rețelele de socializare, câteva persoane și-au exprimat dorința de a face o poză asemănătoare – așa a și început umărul magic. Acum, bloggerii fac haz deja și topuri cu fetele care, după ce s-au pozat pe umărul meu, s-au măritat – nu cu mine (zâmbește).

 Umărul magic

De când ai descoperit fotografia și când a fost momentul decisiv de decizie că ea va fi viitorul tău?

Se întâmpla prin 2010, după ce, întâplător, am descoperit lucrările celor de la “You+we Photography”. Atunci am înțeles că e nevoie de un apărat performant pentru a obține imagini bune. În vara acelui an am plecat cu Work&Travel în America, iar de acolo m-am întors cu o cameră profesionistă și două obiective bune – atunci îmi păreau cele mai performante. Deja am schimbat mai multe dintre “instrumentele” cu care lucrez.

 Stropeala, Igor Vrabie

Cum ai ajuns fotograf la UNIMEDIA, primul portal de știri din Moldova?

A fost iarăși vorba despre o terță persoană – Artur Gurau ideea de a mă angaja într-o agenție de presă dacă doresc să mă dezvolt în fotografie. Mi s-a părut genială ideea lui, iar posibilitățile erau limitate, ori eu doream să mă angajez la cele mai populare agenții de pe atunci. Printre portaluri vedeam doar UNIMEDIA, dacă era vorba de ziar atunci tindeam către Adevărul. Am scris un e-mail la cei de la UNIMEDIA, cu propunerea de angajare: fără cv, scrisoare de motivare, portofoliu. După o perioadă de probă, am fost luat.

Politicieni 

Îți place mai mult fotografia artistică sau cea de știri, preferi portretele sau pozele de grup?

Îmi place mai mult fotografia de știri. Ea redă cel mai bine momentul de drive, de emoție… poate și grație acestui fapt am primit “mărul”. Nu neg că mai lucrez și pe la evenimente, înclusiv nunți sau alt gen de ceremonii de familie și îmi place – până la urmă trebuie să încerci toate aspectele unei profesii, iar eu asta îmi doresc.

 Cu Olia Tira, facebook.com

Apropo de “măr” – este de fapt titlul de cel mai bun jurnalist fotograf al anului. Ce înseamnă el pentru tine?

Este un indiciu că am ceva special în fotogafiile mele, că am realizat ceva în acești trei ani. Deși eu cred că, în comparație cu alții, sunt foarte rău în fotografie, foarte multe lucruri urmează să învăț. Și fac asta zilnic – mă perfecționez!

Cum vezi viitorul tău în Moldova? Sau îl vezi altundeva?

Îmi văd viitorul în străinătate, dar strâns legat cu Moldova. Mi-aș dori mult să trăiesc peste hotare și să fiu turist în Moldova, turist sezonier. Ar fi super!

Love is on the air, Igor VrabieŠ

Ce ți-ai dori să mai fotografiezi? Pe cine ți-ai dori să fotografiezi?

Mi-aș dori să fotografiez nunțile țărilor calde: Algeria, Maroc, Spania, Italia sau Grecia, ele sunt cele mai vesele și pașnice. Aaaa, și mai vreau ceva, să fac poze la concertele Metallica și Green Day. N-am avut încă ocazia, dar știu că sunt niște show-uri fantastice.

Ai avut ocazia să fotografiezi nuduri, cum e? Ți-ar plăcea?

Nu am avut această ocazie, dar uneori îmi apare dorința să fotografiez unele femei care mi se par speciale prin felul de a fi sau prin felul cum afată: mă refer în primul rând la trăsături ale feței. Unele chiar mi se par geniale, altele – marea majoritate – lipsite de orice sens/gust.

 Igor Vrabie si Natalia Bostan, facebook.com

Unde te vezi peste 10 ani?

Ca toată lumea! (râde). Voi avea două-trei tatuaje, minim trei copii, o soție cu păr negru, cu un Premiu Pulitzer (eu sau nevasta) și voi fi foarte fericit!

Când se însoară umărul magic? Dar Igor Vrabie?

Fiecare dintre cei care au fost pe acest umăr, s-au însurat sau măritat deja (zâmbește). Igor Vrabie se va însura atunci când soarta sau gândul va decide, sau atunci când el (Igor Vrabie) se va concentra pe lucruri mai concrete și mai importante. Cât ziceai tu? 10 ani, da? Am timp!

Igor Vrabie, facebook.com

Distribuie articolul: