Marea pasiune pentru portul nostru strămoșesc, dragostea pentru motivele ornamentale, stilizările pline de farmec, cromatica, punctele de cusătură tradiționale, într-un cuvânt meșteșugul confecționării hainelor au determinat-o pe Mihaela-Iuliana Dumitrescu, o meșteriță din România să dea naștere unui brand care va duce mai departe frumusețea acestui neam. Despre cum e să te simți creator de tradiție și despre acest izvor care nu va pieri niciodată ne-a povestit într-un interviu Mihaela Dumitrescu, însuflețitoarea proiectului La Blouse Roumaine, din România. Cum a venit ideea unui atelier care să coase doar haine cu motive naționale?
Copil fiind, îmi petreceam vacanțele de vară la bunicii mei și îmi amintesc cu mult drag odăile frumos împodobite cu vechi obiecte de artă populară, scoarțe, carpete, ștergare țesute la război și vopsite cu pigmenți naturali, fețe de masă și costume naționale, pictate parcă cu ajutorul acului și a aței. Mai erau și atelierele de lucru manual de la școală, unde țeseam la gherghef, învățam să coasem puncte de cruciuliță pe etamină, ni se dezvoltau anumite deprinderi de lucru, activități care astăzi, din păcate, sunt ignorate în școli.
Și-a spus cuvântul și mama mea, care purta rochii deosebit de elegante, din mătase sau alte materiale naturale, cu croieli inspirate din portul nostru, purta foarte multe îi stilizate, mantouri din stofă cu motive românești cusute în casă, coșuri și accesorii lucrate de meșteri populari. Știți cum se spune: “Copiii nu s-au priceput niciodată să asculte de părinții lor, însă nu au dat niciodată greș în a-i imita”.

Și stilizate, și tradiționale, cusute la mașină sau manual, și după mostre, și originale… cum le reușiți pe toate, câte sunteți?
În atelier suntem șapte, însă colaborăm cu toți cei care ne caută și doresc să ni se alăture prin ceea ce fac. Nu există limită de vârstă, există numai pasiune și atitudine pozitivă. Deși avem multe comenzi, nu m-am grăbit să angajez personal, ci doresc să-mi măresc echipa cu oameni pozitivi, pasionați, care vor să lucreze cu noi, să ne simțim bine împreună, să avem valori apropiate. Creația unui model nou este cea mai minunată parte a afacerii mele. Mă inspiră anumite materiale, tehnici de lucru, planșe vechi cu modele de cusături și fac o schița. Am câteva caiete cu schițe, însă lucrul la comenzile curente nu-mi permite să lucrez noutăți, așa cum îmi doresc. Pentru moment, pot spune că experimentez, însă va veni și vremea când voi închega prima mea colecție. Ne plac foarte mult cusăturile manuale, însă foarte des utilizăm mașinile moderne, studiem tehnici și reglaje noi, ne documentăm foarte mult, colaborăm cu specialiști din străinătate și replicăm cusături vechi, într-un timp mult mai scurt.

 

Un brand românesc cu nume franțuzesc – de ce? De unde vine?
Am dat nume brand-ului după ce am vizitat expoziția Omagiu Yves Saint Laurent organizată la Muzeul Național de Artă al României. Pe acest blog am postat imaginea celebrului tablou al lui Matisse, apoi ia românească purtată de personalități din țara și străinătate, câteva imagini cu cămășile lucrate în atelierul nostru și am început să primim multe aprecieri pozitive și comenzi.

 

Sunteți doar femei în atelier, sunt cumva bărbații mai insensibili la tradiție?
Bărbații sunt foarte sensibili la tradiții și vin cu temele foarte bine făcute atunci când își comandă o cămașa. Studiază cu multă atenție motivele cusute, vor anumite combinații de culori, anumite croieli și finisaje foarte bune. În atelier suntem numai femei, însă avem colaborări foarte frumoase cu meșteri populari și artiști plastici foarte talentați.

Aveți planuri să veniți și la Chișinău cu afacerea sau măcar cu creațiile?
Avem foarte mulți prieteni în Moldova care apreciază lucrul nostru, în special pe rețelele de socializare. Eu îmi doresc de foarte mult timp să vizitez Chișinăul, să cunosc locurile și oamenii calzi de acolo, să aud melodia limbii române vorbită în Moldova. Vom veni.

 

Care a fost cea mai mare comandă pe care ați efectuat-o?
De curând, am lucrat ținutele stilizate, cu broderii din Vrancea, pentru un cvartet care reprezintă România la un eveniment extern. Nu căutăm să lucrăm în serie, cantități mari. Articolele noastre sunt lucrate după măsurile clientului, nu sunt confecționate după tabele standardizate, precum cele din comerț. Deseori suntem invitați să colaborăm cu magazine din țări precum Marea Britanie, SUA, Italia unde să vindem articolele noastre, lucrate în serie. Nu sunt sigură că prea curând vom putea să externalizăm producția unei unități mari, pentru că materialele pe care lucrăm sunt foarte fine, dificil de croit și cusut, iar finisajele sunt făcute cu multă grijă, cu ajutorul unor mașini speciale.

 

Realizați costume și pentru copii deoarece aveți și dvs copii, sau chiar este o cerere mare?
În ultimul timp, foarte mulți români aleg să-și organizeze evenimentele importante în stil tradițional. Lucrăm cu mult drag trusouri pentru botez cu costumase populare și foarte des întreagă familie dorește să poarte costume populare stilizate și asortate. Am trei copii și reușesc să-i îmbrac cu ii la serbările școlare sau alte evenimente tematice.

Se mai întoarce lumea de astăzi cu fața la tradiții, la portul nostru strămoșesc?
Eu cred că oamenii sunt aceiași, nu s-au schimbat, vremurile au fost mai grele, iar acum revenim la starea noastră firească. Păstrăm în ADN-ul nostru tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul strămoșesc și chiar dacă sunt persoane care cred că nu au descoperit frumosul din arta populară, vor înțelege cu adevărat cine sunt după ce vor fi plecați din țară. Îmi doresc să reușesc să adun câteva piese într-o colecție, pe care să o pot prezenta într-un loc special. Acest lucru se va întâmpla neapărat la natură.

Ce motive încă nu ați pus pe haine? Care zonă nu a căpătat formă în mâinile dvs?
Suntem foarte norocoși pentru că am primit de la bunii și străbunii noștri comori fără egal. Eu am foarte multe cărți, albume, planșe vechi din familie, materiale țesute și cusute și foarte multe planuri pentru viitor. Sunt încă tare multe lucruri frumoase de făcut și asta mă face foarte fericită, pentru că izvorul tradiției nu va seca niciodată.

Foto: Facebook.com, Costumepopulare.wordpress.com

Distribuie articolul: