Tradiția creștină răsăriteană impune vopsirea unor ouă de găina în roșu în Joia Mare, ca simbol al înroșirii ouălor din coșul pus de Maria Magdalena la picioarele Mântuitorului, cu sângele curs de pe cruce. Nu uităm de tradiții, ci doar le aducem în actualitate, apelând la fantezie. Obiceiurile occidentale ale decorării ouălor pascale sunt puțin diferite de cele ale creștinilor răsăriteni și au origini diverse. Astfel, o tradiție creștină ce datează de milenii a fost transformată în artă, în diverse culturi ale lumii. Fără a ne îndepărta prea mult de tradiții, vă propunem o serie de idei decorative foarte ușor de pus în practică, dar cu care îi veți uimi pe oaspeții ce vă vor călca pragul în zilele de Paște.

1. Ouă brodate

Cei care apreciază adevărată artă din spatele decorării ouălor de Paște se pot lipsi de utilitatea culinară a conținutului acestora, bucurându-se pe deplin de suportul cojii. Goliți oul de conținut, creând un orificiu pe una dintre laturile lui, pregătiți un ac și mai multe fire de ață colorată.

Orificiile le puteți face cu ajutorul unui aparat special de găurit. Ca să fii sigură de modelul pe care îl vei coase, trasează niște schițe în creion înainte de a da găurile prin care vei coase. Pentru un efect și mai spectaculos, poți vopsi cojile de ou înainte de a le coase.

2. Ouă cu cravată

Cine s-ar fi gândit vreodată că vechile cravate de mătase ale bunicului mai sunt bune la ceva? Ei bine, cei care vor – să le folosească pentru a decora ouăle de Paște. Pentru a obține niște ouă precum cele din imagine, ai nevoie de cravate de mătase cu model sau orice altă țesătură de mătase cu diverse modele pe ea, pânză și oțet alb. Dacă nu ai sau nu ești dispus să-ți sacrifici hainele de mătase, poți cumpăra de la magazinul de vechituri țesături de mătase la prețuri mici. Învelește ouăle în țesătură, strânge bine la unul din capete, apoi învelește oul într-un strat de pânză și bagă totul la fiert în apa cu oțet alb. Desprinde țesăturile de pe ou după ce s-au uscat.

 

3. Ouă cu imprimeuri

Similară acestei tehnici și mult mai des folosită la noi în țară este cea a imprimării conturului unor plante sau frunze aplicate pe coaja oului, cu ajutorul unui ciorap de mătase legat strâns deasupra acestuia.

 

4. Ouă pictate

Dacă orele de desen de la școală reprezintă o amintire plăcută pentru tine, poate ar fi cazul să scoți acuarelele și creioanele colorate din dulap sau să-ți cumperi unele noi pentru a decora ouăle de Paști. Pe ouăle gata fierte, aplică în mod neuniform o anumită culoare cu pensula, după care poți desena cu un creion colorat, de culoare închisă, diverse modele, frunze, jocuri de linii și puncte, exact ca în imaginile de mai jos. Și cum tot veni vorba de școală, amintiți-vă de tabla de la clasă. Pe ouăle negre copiii pot avea ocazia să-și „scrie” gândurile cu creta chiar și în vacanță, să deseneze și să dea frâu liber imaginației.

 

5. Ouă cu mărgele

Pentru a îmbrăca un ou în mărgeluțe sau în biluțe colorate, fie ele comestibile sau nu, ai nevoie de un adeziv pastă sau lichid, de o pensulă pentru aplicarea lui, de un bol în care să pui mărgeluțele și de o lingură. După ce ai uns oul bine fiert cu lipici, pune-l în bol și presară mărgeluțele cu ajutorul unei linguri peste oul lipicios, după care poți scoate oul pe o hârtie. Ai grijă să nu aplici prea mult adeziv pe coaja oului, deoarece s-ar putea prinde în mai multe straturi, devenind inestetic. Dacă ai timp și vrei să mergi și mai departe, poți face același lucru, însă folosind pulbere de sclipici sau chiar pietricele sclipitoare.

Sursa Foto: Ziare.com 

Distribuie articolul: