Un studiu din 2014 realizat de Glassdoor arată că cel puțin 39% dintre angajați apreciază că nu sunt plătiți suficient la locul actual de muncă, dar nu pot afirma cu certitudine acest lucru. Cum salariul este confidențial în companii, nu este niciodată simplu să știi cum te situezi în comparație cu colegii tăi. Cu toate acestea, există câteva semne că angajatorul nu îți oferă o remunerație pe măsura jobului și rezultatelor pe care le ai.

Profiturile firmei au crescut, dar salariul tău a rămas același. Pe măsură ce o companie se dezvoltă și dispune de profituri tot mai mari, acest lucru ar trebui să se reflecte și în salarii, cel puțin sub forma unor bonusuri. O creștere salarială presupune un efort pentru companie, însă, dacă profiturile au crescut cu cel puțin 20% într-un an, atunci nu există scuză pentru ca angajatorul să nu îți ofere mai mulți bani.

Statisticile arată că ești plătit prea puțin. Un simplu search pe Google îți poate spune dacă alte companii plătesc mai bine pentru o poziție similară cu a ta și dacă este cazul să îți cauți un job în altă parte. Numeroase site-uri precum Glassdoor, PayScale, Salary sau Undelucrăm te pot ajuta să îți faci o idee atât despre latura financiară dintr-o companie, cât și despre interviuri, posturi disponibile sau mediul de lucru. De asemenea, multe oferă statistici realizate din răspunsurile anonime ale utilizatorilor, astfel că vei putea să afli ușor cât de bine câștigă alții din domeniu în comparație cu tine.

Câștigi mai puțin decât colegii tăi. Oamenii vorbesc rareori despre salariul lor sau despre bani, în general, iar multe companii le interzic angajaților să facă schimb de astfel de informații. Însă chiar și așa, îți poți face o idee despre veniturile celor din jurul tău din discuțiile informale. De exemplu, când un coleg apreciază drept mic un salariu apropiat de suma pe care o câștigi și se întreabă cum reușesc oamenii să își achite toate cheltuielile din acei bani, poți presupune că are un salariu cu mult peste tine.

Ai mai multe responsabilități, dar primești aceiași bani. Dacă se adună pe biroul tău tot mai multe sarcini de serviciu, iar responsabilitățile cresc de la o lună la alta, dar șeful tău nici nu aduce în discuție problema salariului, este timpul să ai o discuție sinceră, în care poți cere o mărire de salariu sau niște beneficii care să compenseze munca în plus pe care o faci. De asemenea, dacă ai fost promovat, iar fișa postului s-a schimbat, este de la sine înțeles că avansarea ar trebui să vină și cu niște bani la salariu.

Lucrezi într-un domeniu în care nu sunt mulți specialiști. Joburile pentru care nu se găsesc des oameni specializați trebuie să ofere salarii peste medie pentru a atrage candidați. Pozițiile în domenii precum IT, SEO/SEM marketing sau posturile care îți cer să cunoști o limbă rară sunt doar câteva dintre exemplele pentru care companiile oferă salarii atractive. De exemplu, pentru un post în care ți se cere să cunoști portugheza, rusa, germana sau araba primești, în medie, cu 20-30% mai mult la salariu decât un angajat pe un post similar, dar care știe engleza sau franceza.

Dacă nu te simți motivat, iei pauze dese, munca pe care o faci nu îți aduce nicio satisfacție, dar ai tot mai multe responsabilități și te chinui să îți acoperi cheltuielile lunare, este posibil să lucrezi pe mai puțini bani decât ai merita și ar putea fi un bun moment să începi o discuție cu superiorul tău, ne recomandă a1.ro.

Distribuie articolul: