Foarte des ne îmbolnăvim și nu știm de ce și cum ne putem proteja pe noi și copii noștri. Mai mult decât, mulți dintre noi nu știm că există vaccinul care te poate proteja de virusul sezonier prezent în Republica Moldova. Cu ce viroze se confruntă Moldova și care sunt metodele de combatere, ne spune Constantin Spânu, specialist în virosologie, epimiologia infecțiilor virale respiratorii la Centrul Național de Sănătate Publică. Care este situația și riscurile de apariție a virozelor în Republica Moldova?
Noi ne conformăm cu situații care sunt și în alte țări. Nu facem nici o excepție. În perioada de vară noi am ținut o supraveghere permanentă prin intermediul așa numitului punct de santinelă. Avem aproximativ 9 puncte de santinelă situate în dreapta Nistrului și în baza acestor puncte verificăm care este situația.

Deocamdată nu avem de-a face cu virusul gripal, dar putem spune că avem o mică creștere a infecțiilor respiratorii vii de grad acute. Aici poate fi vorba și de infecții adenovirale și paravirale. Avem o mică creștere săptămânală a acestor infecții, care este legată cu schimbarea temperaturii, cu frecventarea instituțiilor preșcolare și școlare, unde contactul copiilor care deja sunt infectați este destul de strâns și atunci apar colective de infectare cu viroză.

Ce noi metode de combatere a virozelor au apărut în ultimii ani?
Metodele rămân aceleași, ele sunt vechi și apar cu începerea acestui sezon când riscul de a face infecții este în creștere. Toate instituțiile de învățământ preșcolar și grădinițele încep a intra într-o monitorizare din partea serviciului medical local. Se ține cont de la primele cazuri de suspecție a bolii, imediat se cere ca copilul să fie izolat și i se limitează contactul cu persoanele sănătoase.

La nivel de metode avansate de tratament și profilaxie, rămân acelea pe care noi le-am avut și în anii trecuți. Metoda de bază de prevenire rămâne vaccinarea. Pentru Republica Moldova pentru sezonul 2012-2013 s-a planificat ca să fie acoperite cu vaccinuri grupurile de populație cu risc sporit de a obține această infecție. În acest scop au fost planificate pentru procurare 100 mii doze de vaccinare antigripal recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Centrele de cercetare mereu sunt în căutare, pentru că peste un anumit interval de timp medicamentele care au fost puse în lucru, peste 3-4 ani nu mai sunt rezistente. Astfel, este nevoie să fie elaborate noi medicamente și remedii care pot fi eficiente.

Cum pot fi identificate persoanele supuse riscului de a fi infectate?
În primul rând este contingentul medical care are contact cu persoanele bolnave. La fel este vorba și de persoanele care suferă de diferite maladii cronice, cardiovasculare, respiratorii, bronhite. De asemenea, persoanele care sunt cu diabet zaharat, persoanele care în activitatea lor profesioală au contact cu masele de populații, aici poate fi poliția de sector, unele contingente din ministerul apărării și copiii din instituțiile de tip închis, orfelinatele. În total am calculat la 100 mii doze de vaccin care va acoperi acest contingent de oameni în acest an.

Cum poate fi tratat virusul?
Sunt deja remedii medicamentoase generația a treia, care sunt recomandate pentru tratament. Sunt niște produse care au fost folosite cu succes în timpul pandemii cu care ne-am confruntat în 2010. Tratamentul trebuie supravegheat de medic pentru că acestea pot da uneori și reacții adverse. Sunt însă și niște recomandări nespecifice: imediat persoana trebuie să fie izolată, să fie blocat contactul cu persoanele sănătoase. Persoanele care sunt supuse acestui risc trebuie să consume multe produse alimentare de origine vegetală și să se evite aglomerările.

Ce ține de tratare nu există o rețetă strandart. Fiecare pacient cere un tratament individual. Sistemul de sănătate din Republica Moldova are în rezervă aceste remedii antigripale și sunt repartazite uniform. Pe lângă asta trebuie să se știe că ele sunt gratis și accesibile persoanelor cu risc sporit de infectare cu virusul gripal.

Virusul sezonier diferă de la un anotimp la altul?
Are amprente comune, însă poate să difere după intensitate. Dacă virusul este nou, atunci numărul de persoane infectate crește. Specificul bolilor infecțioase este că într-un timp foarte scurt sunt antrenați sute de mii de oameni din numărul total de populație. În doar 2 săptămâni virusul face victime și în rezultat, sunt pierderi colosale pentru economia națională, poate să aibă o influență nefastă asupra unor înterprinderi și instituții publice.

Ce pronosticuri aveți pentru perioada activă a anului la capitolul apariția virozelor?
După calculele noastre pragul epidemic va fi nu mai înalt ca în anii precedenți. Calculele demonstrează că nu avem de-a face cu niște tulpini noi, care n-au fost în circulație. Pronosticăm că ne vom confrunta cu tulpina gripei sezoniere. Sperăm că nu ne vom confrunta cu o tulpină nouă care să ne demosntreze un potențial pandemic sporit.

În viziunea Organizației Mondiale a Sănătății, sistemul de supraveghere se încadrează în intervalul octombrie – aprilie anul viitor.

Acest sezon este atunci când riscul de aparițiilor acestor infecții este sporit. De aceea, o avertizare deja avem că începând cu această zi noi punem în mișcare acest sistem.

Care este influența asupra sistemului de sănătate?
În lunile noiembrie-decembrie noi deja trebuie să avem vaccinate aceste contingente de oameni. Aceasta fiind cea mai efectivă metodă specifică de profilaxie. Referitor la tratament, această decizie o ia medicul de sector.

Distribuie articolul: