Moldovenii din Elveţia au răspuns îndemnului revista PentruEa și Biroul pentru Relații cu Diaspora și ne-au expediat prima sesiune foto în ii a moldovencelor din Elveția. Doar aşa putem promova portul naţional şi tradiţiile ţării noastre peste hotare. Mulţumim dragilor pentru receptivitate şi încurajăm co-naţionalii noştri să se alăture campaniei de promovarea a ii-lor “Pentru IE” oriunde nu s-ar afla.

Ia, bluza românească, confecţionată din pânză albă de bumbac, tradiţie moştenită din timpuri imemoriale, este un brand naţional care prin susţinerea noastră se poate bucura de recunoaşterea întregii planete. Promovată intens în perioada interbelică de către Regina Maria, aceasta constituie un simbol aparte pentru spiritul nostru patriotic și un element vestimentar unic, ce nu poate fi decât un motiv de mândrie.

Pe 24 iunie 2013, de sărbătoarea Sânzienelor, se inaugurează Ziua Universală a Iei. Cu acest frumos prilej lângă lacul Leman, Asociaţia Universitară “Eminescu ” din Geneva, Elveţia a organizat o sesiune foto în promovarea iei. La acest eveniment a participat un grup de doamne şi domnişoare, îmbrăcate în ii și promovând bluza neamului nostru pe toate meridianele lumii.

 

Ia este cămașa pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creată prin contribuția nenumăratelor generații de femei. Ia a fost purtată și perfecționată mii de ani, putând încifrat în ornamente aspirațiile de bine, de fericire și de frumusețe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toți cei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară care ne etalează cu toată demnitatea în rândul popoarelor lumii.

 

O luăm şi o purtăm peste tot: la lucru, la sărbătoare, acasă, pe meleaguri străine… Cămașa încrețită la gât călătoreşte acum și prin Geneva. O sărbătoare unică, emoţionantă, care ne uneşte pe noi, basarabenii şi românii sub semnul frumosului şi al creativităţii.

Maria Jomir – Flores, Geneva, Elveţia

Distribuie articolul: