Olesea Tanaşciuc se pomeneşte printre moldovenii din diaspora portugheză datorită soțului. Probabil așa a fost „creionat” să i se întâmple. La Lisabona ea se recalifică din jurnalistă în traducătoare. Însă, nu uită de unde porneşte şi creează o punte de legătură dintre Moldova şi Portugalia. Rezultatul este asociaţia „Pro-Diaspora”. Cum a venit ideea creării unei organizații pentru moldovenii aflați la Lisabona „Pro-Diaspora” ?
Realmente, ideea de „Pro-Diaspora” nu-mi aparține. La mine s-a ajuns cu ideea gata închegată. Pro Diaspora a pornit în 2009 de la Chișinău. Se dorea promovarea valorile civice, culturale, sociale ale moldovenilor stabiliți în afara țării. În același an a apărut și prima revistă cu același titlu unde eu am fost solicitată în calitate de reporter pentru Portugalia. Ulterior, în 2010 s-a venit cu conceptul de a crea o rețea Pro-Diaspora în statele europene unde numărul comunității noastre este mare (Portugalia, Spania, Franța, Italia). Astfel, în iunie 2010 am înființat Asociația Mediatică „Pro-Diaspora” Portugal cu scopul principal de a fi o punte de legătură atât între comunitatea moldavă și Republica Moldova, cât și dintre moldoveni și țara gazdă.

Care sunt realizările de până acum?
O serie de proiecte, nu foarte numeroase, însă care au căutat să canalizeze conaționalilor noștri aflați departe de casă accesul la publicații în limba română, la informații utile, spectacole de voie bună, evenimente interesante, etc. Unele dintre acestea au fost spectacolele „Dor de Casa Părintească” cu prezența maeștrilor Gheorghe Urschi și Mihai Ciobanu împreună cu interpreta Mariana Mihăilă; revistele “Pro Diaspora” și „Pro Diaspora Kids”; Ghidul privind Migrația Legală a Moldovenilor în Portugalia finalizat de curând, colaborarea cu Gazeta Basarabiei.

Sunt moldovenii de la Lisabona receptivi la acțiunile ,,PRODiaspora?
Pe mine în primul rând mă bucură faptul că moldovenii noștri au mintea sănătoasă, sunt dinamici, deschiși spre colaborări și au o mare putere de voință. Așa cum o bună parte a acțiunilor întreprinse într-o organizație diasporală este voluntariat, îndrăznesc să spun că aici acest aspect șchiopătează ușor, la fel ca și acasă probabil. Îmi propun să promovez voluntariatul și sper ca lumea să perceapă că este nevoie de voluntariat pentru a rezolva probleme din comunitate. Atunci când nu vezi totul prin prisma banilor, lucrurile sunt mai frumoase.

Aţi făcut o recalificare profesională la Lisabona. Care sunt domeniile, care îţi dau mai multe şanse ca angajat calificat?

Sunt câteva domenii care înregistrează niște facilități în procesul de echivalare a studiilor și încadrare în câmpul muncii, cum ar fi bunăoară medicina, pedagogia muzicală sau de educație fizică și sport, dar și aici trebuie să îndeplinești niște rigori și să urmezi toți pașii solicitați de statul portughez.Nu este ușor! E chiar foarte greu de multe ori, însă pe moldoveni străinătatea îi călește, îi face mai puternici, mai ambițioși și dărâmă munții la nevoie, chiar dacă uneori au lacrimi în ochi.

Ce vă propuneți pentru următorii ani?
Cu siguranță noi proiecte, colaborări reușite, inclusiv și cea care o avem cu Gazeta Basarabiei din Italia. Să mai venim cu ediții „Pro Diaspora Kids” pentru piticii moldoveni din această țară, poate și cu un ziar dedicat în totalitate publicului moldav de aici, precum și multe altele despre care e prematur să pomenesc.

Distribuie articolul: