Revista Forbes U.S. a publicat topul celor mai puternice femei din lume, ediţia din 2013. Cancelarul german Angela Merkel rămâne pe primul loc în top pentru al treilea an consecutiv. În topul celor mai puternice femei din lume sunt prezente atât femei implicate în politică, directori de companii, miliardare, cât şi celebrităţi.
Criteriile care au stat la baza realizării clasamentului au fost: puterea financiară, acoperirea media şi sferele multiple de influenţă, notează Forbes.com. Topul din acest an include 9 nume ale unor şefi de stat, femei care conduc naţiuni ale căror PIB-uri, însumate, se ridică la peste 11,8 trilioane de dolari.

Una dintre ele este cancelarul Angela Merkel, cea care ocupa locul întâi în clasament. Angela Merkel este urmată în top de Dilma Rousseff – preşedintele Braziliei, Melinda Gates – soţia patronului companiei Microsoft şi Michelle Obama – prima doamnă a Statelor Unite. Hillary Clinton a pierdut locul al doilea pe care l-a ocupat în 2012, după ce a părăsit Departamentul de Stat american.

 

Topul mai include 24 de directori executivi care controlează afaceri ce depăşesc 893 de miliarde de dolari şi 14 miliardare a căror avere cumulată depăşeste suma de 82 de miliarde de dolari. Locul 5 în clasament este ocupat de Sheryl Sandberg – director general al companiei Facebook. Urmează Christine Lagarde – director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Janet Napolitano – secretarul Departamentului de Securitate Internă din Statele Unite, Sonia Gandhi – preşedinta Partidului indian al Congresului şi Indra Nooyi – CEO al PepsiCo.

 

Nu lipsesc din top celebritățile, ele merită o atenție deosebită pentru munca lor în toată lumea, fie ca ambasadori pentru cauze semnificative sau ca proprietari de afaceri. Oprah Winfrey, cea care a fondat Harpo Productions, cât și Oprah Winfrey Leadership Academy pentru fete din Africa de Sud, ocupă locul 13. Datorită eforturile depuse pentru cauze ale ONU, Angelina Jolie ajunge pe 37, Shakira ocupă poziția a 52-a, și Gisele Bundchen este pe locul 95. Beyonce este pe 17, conducând House of Dereon și Sofia Vergara, co-proprietarul LatinWE, pe 38.

 

Cea mai tânără prezenţă din acest top rămâne cântăreaţa Lady Gaga (27 de ani), ea ocupă locul 45, iar cea mai vârstnică este regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii (87 de ani), pe locul 40. Vezi aici topul complet al celor mai puternice femei din lume în 2013. 

Sursa: Forbes 

Distribuie articolul: