La Chişinău, la mii de kilometri depărtare, Tatiana Chiriac luptă şi vorbeşte despre soarta a milioane de practicanţi Falun Dafa care au ajuns la închisoare şi în lagărele chinezești la muncă silnică din cauză că promovează toleranța. Chiar dacă o face uneori cu riscul propriei vieţi, ea e convinsă că a făcut alegerea potrivită. Tatiana, aţi creat grupul „FALUN GONG MOLDOVA”. Sunteţi printre persoanele active, care ies la proteste şi practicaţi exerciţiile Falun Dafa. Cum au ajuns aceste exerciţii tradiţionale chinezeşti în viaţa Dvs?
Aveam 33 de ani şi lucram de vreo șase ani judecător. De tânără am reuşit, aveam de toate: carieră, familie, casă, masă, putere, bani, aveam tot ce îşi poate dori un om în viaţă. Însă, m-am îmbolnăvit grav. Am mers peste tot: la medici, profesori, mănăstiri. Nu puteam să merg, stăteam izolată în casă, am însurit brusc. Aveam momente când îmi pierdeam cunoştinţa. Cred că undeva deja acceptasem că am cancer.

 

Cum încercam să iau o pastilă mi se făcea şi mai rău, înţelegeam că nu ăsta-i leacul. Un avocat, care sesizase că nu mă simt bine, mi-a lăsat o broşură. Era despre Falun Dafa. N-am dat importanţă, dar peste jumătate de an, când simţeam că-mi răsuflă moartea la ureche: l-am sunat. Am aflat despre exerciţii, iar în câteva zile mi-am revenit.

Cum aţi împăcat principiile Falun Dafa: adevăr, compasiune şi toleranţă cu munca de judecător. Aţi continuat să profesaţi mai departe?
Se împăcau foarte bine. Ce-i rău în asta, dacă un judecător este bun, e tolerant? În 2007 am depus actele la Ministerul Justiţiei ca să înregistrăm asociaţia Falun Dafa. Eram preşedinta asociaţiei şi de atunci au început problemele. La Consiliul Superior al Magistraturii au parvenit materiale că practic Falun Dafa, că vorbesc în parc despre persecuţiile din China. Niciodată n-am ascuns că practic exerciţiile.

Falun Dafa nu implică o activitate financiară, e apolitică, nu-i o sectă. Mesajul persecuţiilor este în materia drepturilor omului. Am fost chemată la Consiliul Superior al Magistraturii unda s-a adunat toată « elita dreptăţii» în persoana Procurorului General, ministrului Justiţiei, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, judecători, lectori de la Universitate, n-am fost înţeleasă. S-a vorbit foarte urât cu mine. Unanim au votat că activitatea mea în Falun Dafa este incompatibilă cu funcţia de judecător și că încalc codul de etică al judecătorului.

Mi-au zis că sunt un judecător onest și că nu au nicio obiecţie, dar trebuie să aleg. Mi s-a spus direct: ”alegeţi ori Falun Dafa ori cariera de judecător”. Am analizat raţional ştiam că pot avea probleme şi mai mari. Am lucrat câteva luni, după care am depus cererea şi am plecat. Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturi a fost trimisă la toate judecătoriile, și a fost pusă în discuţie problema faţă de tot colectivul meu. Era ceva de genul “aveți grijă că aceasta i se poate întâmpla oricui dacă ieşiţi în stradă”.

Discipolii “Falun Dafa” în parcul central din Chișinău

Aţi renunţat atât de uşor la cariera de judecător. Nu vă pare rău?
Dacă mă eliberau pe articol, n-as fi putut lua licenţa de avocat şi rămâneam fără serviciu. Acum sunt avocată. Îi mulţumesc soţului care m-a înţeles şi m-a susţinut financiar. Am câştigat o armonie în familie, educându-mi copii după principiile Falun Dafa.

Cât de deschişi sunt practicanţii Falun Dafa. În general, obişnuiesc să spună deschis despre principiile Falun Dafa?
Probabil, sunt prea dechisă, de asta am avut de suferit, niciodată nu am ascuns că sunt discipola acestei şcoli. Mă bucur că soţul m-a înţeles şi mă sprijină în toate. El a observat în comportamentul meu dar şi a stării de sănătate schimbări spre bine. Rudele, la început nu mă puteau înțelege, prietenii mă evitau, mă întreabau: ”Ce-s cu exerciţiile astea?” Nici nu vă puteți imagina de câte ori mi s-a spus că am intrat într-o sectă. Să înţeleg că dacă ești om bun și tolerant, înseamnă că ai intrat într-o sectă?

sursa: amnesty.md

În acest an s-au împlinit 13 de ani de când autorităţile chineze au început persecuţiile împotriva practicanţilor Falun Dafa. Cum se simt discipolii Falun Dafa în Republica Moldova?

În Moldova sunt mulţi membri, dar nu toţi pot ieși în parc, fiindcă le este frică. Sunt în jur de 50 de persoane active care vin la manifestări de protest sau la exerciţii în parc. Fiecare dintre noi s-a confruntat cu probleme.
Ne ascultă conversațiile telefonice. M-am pornit în SUA ca la aeroportul din Moscova să fiu întoarsă la Chişinău. Atunci am aflat că ma aflu sub investigaţie operativă permanentă şi că orice mişcare de-a mea este monitorizată de serviciile secrete. De fapt, până acum câteva luni, la fiecare ieşire din ţară eram minuţios verificată fără un motiv anume.
Ambasada Chinei nu stă fără ocupaţie, toate ambasadele Chinei din lume intervin asupra autorităţilor să nu înregistreze asociaţia Falun Dafa. Am reuşit să ne înregistram abia din a patra încercare, a durat din 2005 pâna în 2009. Ne-am confruntat permanent cu refuzuri din partea Ministerului Justiţiei. Mai mult emblema Şcolii Falun Dafa a fost etichetată ca fiind extremistă.

Prima dată am aflat despre Falun Dafa dintr-un pliant primit în Parcul Central. Surprinzător a fost că nu făceaţi publicitate, dar informaţi despre genocid, despre sute de chinezi băgaţi la închisoare pentru că practică Falun Dafa?
Exact, ieşim în parc cu scopul de a vorbi despre persecuţii, despre arestările în masă a milioane de chinezi nevinovaţi. Cum altfel am putea transmite acest mesaj? Ne adunăm în locuri publice ca oamenii să vadă, să ştie. Nu facem politică, deşi, cu regret, acţiunile noastre sunt perecepute ca fiind politice.

În mai 2010 la Chişinău urma să aibă loc un spectacol al trupei Shen Yun Performing Arts. Totuşi, n-a avut loc. De ce?
Această trupă este formată din practicanţii Falun Dafa, emigraţi din China şi stabiliţi în SUA. Sunt prizonieri de conştiinţă. Totul a fost planificat, am plătit arenda, l-am avertizat pe ministrul Culturii că vor fi presiuni, dar ne asigurase că totul va fi bine.

Practiciaeni Falun Dafa din Taiwan

Deși biletele fusese vândute, cu două zile înainte de spectacol ne-au anunțat că evenimnetul nu poate avea loc. În adresa Guvernului și a Teatrului de Operă şi Balet au parvenit scrisori din partea Ambasadei Chinei care avertiza că relaţiile bilaterale dintre China și Moldova se vor înrăutăţi dacă se va permite organizarea spectacolului. Aşa s-a întâmplat că 100 de artişti au venit la Chişinău, au fost cazaţi din contul nostru, iar spectacolul nu a avut loc.

Notă: Falun Gong (altă denumire Falun Dafa) reprezintă un sistem de credințe și practici fondat, în 1992, în China de către Li Hongzhi. Spre deosebire de școlile Qigong, Falun Dafa nu conține vreun ritual sau act de devoțiune, accentul este pus pe moralitate. Mișcarea nu este considerată sectă şi nu implică afilieri politice.

Guvernul chinez și-a manifestat intens ostilitatea față de Falun Dafa din 1999, susținând că ar contraveni normelor comunismului. Fostul lider comunist chinez, Jiang Zemin a pornit un genocid împotriva a peste 100 de milioane de cetăţeni practicanţi Falun Dafa. Acțiunile de intimidare utilizate de autorităţile chineze în așa-zisele centre de reeducare cuprind torturi, bătăi, agresiuni psihice şi muncă forţată.

Acest interviu este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Distribuie articolul: