Acum doi ani, Tatiana Sterea deschidea o cafenea la care nu visa până atunci. Activa în domeniul transportului și se bucura de maternitate. La cuvântul „maternitate” trebuie să ne oprim un pic, deoarece anume atunci a început adevărata aventură în viața ei. A deschis o cafenea cu un mic laborator, în care testează tot felul de rețete raw vegane. Riscantă afacere, ținând cont că majoritatea moldovenilor sunt amatori de carne și de picnicuri cu frigărui. Nu știu cum arată news feed-ul vostru de pe Facebook, dar al meu e plin de steak-uri și vin. În cafeneaua Tatianei, nici pomină de așa ceva.

 „Eu ador supele crude, mai ales vara. Supa raw cu avocado, castraveți și puțin basilic e fenomenală, vă sugerez neapărat să o încercați. Ador sucurile din legume verzi, smoothie-urile. Odată cu apariția Biorganic am realizat cât sunt de gustoase fructele și legumele crude și câtă aromă dau acestea, fără ca să le prepari termic cu orele. Bucatele din laboratorul nostru sunt deosebite, chiar dacă contravin regulilor de gătit impuse oarecum de bucătăria noastră tradițională. Torturile raw sunt gătite cu multă dragoste, din nuci și fructe, „colorate” cu suc din fructe (sfeclă, portocale, cătina, afine). Tot ce gătim e „plant-based” și dezvoltăm foarte mult această ramură. Chiar acum din 26 februarie voi urma un nou curs în cadrul PlantLabCulinary”, ne povestește Tatiana.

Pasiunea ei pentru alimentația sănătoasă s-a născut odată cu sarcina și a luat amploare după nașterea fiului.

„Atunci când am rămas însărcinată, mi s-au schimbat și preferințele gastronomice, am devenit mult mai atentă la ce consum și la produsele pe care le folosesc. Atunci am înțeles că ar fi foarte bine să se comercializeze și la noi produsele pe care cumpăram din străinătate pentru fiul meu. Comandam sau cumpărăm din străinătate biscuiți fără zahăr BIO, amaranth sau alte crupe fără gluten. Așa am început să importăm un brand elvețian de cosmetice naturale și produse BIO cu superalimente pe care și acum le comercializăm la cafenea. Ulterior, sora mea a venit cu ideea de a deschide o cofetărie cu sucuri presate la rece și torturi raw. Așa a început activitatea mea într-un domeniu extrem de necunoscut și atât de drag acum.”

Tatiana s-a reinventat în micul ei laborator. 

„Dacă la început ideea era să avem în meniu doar torturi raw și sucuri presate la rece, m-am gândit că ar fi bine de extins meniul. Și așa am început sa căutăm rețete. Unele sunt cumpărate de la nutriționiștii din afară, altele -inventate de mine. Așa am descoperit o calitate de-a mea foarte ascunsă, și anume cea de bucătar. Ador să inventez rețete și să le implementez în laboratorul BIOrganic. Acum în meniul nostru puteți găsi multe produse vegane, vegetariene și raw. Oricine poate găsi ceva pe gustul său, fie că are un regim alimentar specific, fie că își dorește ceva gustos și sănătos, fie că își dorește o detoxifiere mai profundă a organismului cu ajutorul sucurilor proaspăt stoarse prin metode de presare le rece.”

Și dacă la început, recunoaște Tatiana, cam fluiera vântul prin cafenea, atunci astăzi oaspeții dau năvală. După băuturi calde cu lapte de migdale sau susan vin și adolescenții. Ce se întâmplă? E la modă să mănânci sănătos?

„Mi-am dorit foarte mult ca și copiii să mănânce mai sănătos, să aibă o educație culinară (acesta e viitorul nostru proiect ). Tot pentru ei am inclus rețete de Fast Food sănătos și tare sper să le placă. Mi-ar plăcea să văd tot mai puțini copii și adolescenți care mănâncă cartofi pai, hamburgere și apă neagră. Cât despre modă, nu știu dacă e vorba despre asta, mai degrabă despre dorința de a fi sănătos. În primul an de activitate, am făcut cunoștință cu majoritatea oaspeților noștri și am ascultat istoriile tuturor. Vă zic cu certitudine că majoritatea au ales să se alimenteze corect din motive de sănătate și nu țin cont de tendințele actuale.”

Și dacă după o discuție atât de gustoasă vi s-a făcut poftă de mâncare, nu uitați de sănătate! Dacă veți trece pe la cafeneaua Biorganic în această duminică pentru a cumpăra ceva gustos, veți contribui cu o donație pentru Nikita – băiețelul născut cu o malformație congenitală cardiacă.  Are nevoie de un transplant de inimă, o intervenție costisitoare. Astfel toată suma de bani adunată duminică din vânzări, va fi donată. 

Foto: Arhivă personală