Creierul ne hrăneşte pe (mai) toți dintre noi. Păcat că deseori uităm să-l hrănim şi noi pe el, ceea ce ar putea să-l facă să se supere. Care sunt alimentele de care are nevoie mintea noastră pentru a lucra normal?

Oricât de ciudat ar părea, creierul nostru consumă doar glucoză şi oxigen. Restul substanţelor nutritive din mâncare ajută doar la întreţinerea organismului în stare funcţională.

Din acest motiv, munca intelectuală necesită un aport sporit de glucide în alimente. Ah, dar dulcele îngraşă! De asta, medicii recomandă să nu stăm pe scaun toată ziua, să ieșim la plimbare și să ne mişcăm organismul din când în când.

Partea bună a efortului fizic este că te ajută nu doar să te menții în formă, dar şi îmbogăţește sângele cu oxigen. Iar oxigenul, după cum am mai spus, te ajută să gândeşti.

Foto: Pexels.com

Multe vitamine şi minerale

Corpul tău e construit în aşa fel, încât sângele nu are niciodată acces direct la creier. Problema e că leucocitele din sânge nu ştiu să deosebească celulele nervoase şi le omoară ca și cum ar fi viruși. Aşa că natura a făcut o barieră la intrarea în creier, prin care trec doar substanţele nutritive.

Aici intră în joc vitaminele și mineralele. Această barieră devine mai permeabilă sub influenţa vitaminei C – deci, în lista de alimente includem citrice, varză murată, țelină și pătrunjel.

Afară de vitamina C, creierul adoră vitaminele din grupa B, mai ales B12. Pe aceasta o puteţi lua doar din produsele de origine animală. îmi pare rău pentru vegetarieni, dar dacă vrei o minte sănătoasă, atunci trebuie să mănânci și carne. Evident, toate vitaminele pot fi cumpărate la farmacie sub formă de drajeuri, dar şi acolo B12 oricum e obţinută din animale.

Fierul. în lipsa lui, afară de anemie, mai obţineţi la pachet şi o minte mai înceată. Zice lumea că fierul poate fi luat din mere, ceea ce nu e foarte adevărat. în fructe fierul se găseşte în cantităţi infime, așa că ar trebui să consumaţi zilnic câteva kilograme (!) de mere pentru a satisface nevoile organismului.

în mod normal, fierul ajunge în organism… da, iarăşi din carne. Mai exact, din carnea roşie. în plus, munca intelectuală presupune un consum mare de energie, iar carnea este o sursă importantă de calorii.

Multă mişcare şi plimbări la aer liber

Spartanii aveau dreptate – o minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos. Asta pe lângă faptul că noi, femeile, ne dorim și o siluetă atrăgătoare. Exerciţiile fizice au darul de a arde caloriile pe care n-a reuşit să le consume creierul, oxigenează sângele şi ne ridică dispoziţia.

Deci, o femeie intelectuală are nevoie de mâncare sănătoasă, diversă şi, de ce nu, gustoasă. Plus multă mişcare.

Spor la muncă! 😉

Distribuie articolul: