Cei care au fost la TEDx Chișinău au cunoscut un om excepțional, un om care, probabil, a inspirat tot publicul cu discursul său emoționant și desăvârșit. Este vorba despre Hank Fortener - fondatorul organizației non-profit Adopt Together. Revista noastră, de asemenea l-a cunoscut personal și ne dorim să-l cunoști și tu. Așadar, el este Hank Fortener!

Cei care au fost la TEDx Chișinău au cunoscut un om excepțional, un om care, probabil, a inspirat tot publicul cu discursul său emoționant și desăvârșit. Este vorba despre Hank Fortener – fondatorul organizației non-profit Adopt Together. Revista noastră, de asemenea l-a cunoscut personal și ne dorim să-l cunoști și tu. Așadar, el este Hank Fortener!

Ce ne poți spune despre familia și copilăria ta?

Eu am fost crescut de doi părinți impresionanți. Tatăl meu este un businessman, încă de când eram mic, muncea foarte mult ca să avem de toate. Pleca din casă foarte devreme, eu nici nu-l vedeam și se întorcea seara târziu, după cină. Mama este o persoană foarte bună la inimă, dar totodată și foarte severă. Cred că acest echilibru de „ying și yang” m-a creat așa cum sunt astăzi. Mama mea iubește foarte mult copiii, din acest motiv ea îi adopta chiar și pentru o perioadă mai mică, iar tatăl meu încerca să „rezolve problemele”. Mă consider un norocos că am avut și am parte de ei, de părinții mei.

Câți frați (biologici) ai și cum reacționați voi, când în familia voastră „intra” un copil adoptat?

Mai am o soră și un frate. Noi eram foarte entuziasmați, ne plăcea la nebunie să salutăm un nou membru în familia noastră. Pentru noi era o adevărată sărbătoare când veneau în familia noastră, era o zi mare, și eram trist doar când ei plecau de la noi. Îmi doream să-i țin în brațe, să am grijă de ei. Frații mei erau la fel de „pozitivi” atunci când aveam un nou membru în familia noastră. Și vreau să vă spun că noi niciodată nu ne-am simțit marginalizați. De fapt, noi eram un fel de parteneri, aveam grijă de copiii adoptați împreună cu părinții noștri și asta ne plăcea la nebunie.

11252004_10155516829565153_1138719979170514336_n

Foto: Hank Fortener la TEDx Chișinău

Mai ții minte cine a fost primul copil adoptat de familia ta?

Primul meu frățior a fost Hobbie, el a stat la noi vreo doi ani, a intrat în familia noastră când avea doi și a plecat când avea patru anișori. A fost luat de la noi de către o rudă, o mătușă îndepărtată de-a lui, din păcate a avut parte de condiții foarte proaste acolo unde a plecat, dar noi nu am putut interveni cu nimic, era vorba de acte, iar acestea erau dovada legală că el are o familie.

Câțiva ani mai târziu, tatăl meu a mers la ei să le ducă cadouri cu ocazia Crăciunului și l-a găsit în baie, bând apă din closet, pentru că ei nu aveau nici măcar apă. Era îngrozitor.

Cum ți-a venit ideea să creezi o asemenea organizație (Adopt Together/ trad. Adoptăm împreună)?

Într-o seară priveam o emisiune TV, una de comedie de la noi din țară. În cadrul acelei emisiuni prezentatorul avusese un invitat care a creat un web site de colectare de fonduri pentru implanturi mamare. Ce înseamnă asta – exită femei care-și doresc aceste implanturi, dar nu au suficiente resurse pentru a și le „pune”, iar acest tip găsea într-un fel sau altul un sponsor, care dona banii necesari pentru aceaste intervenții chirurgicale. Atunci mi s-a aprins beculețul, l-am sunat pe tatăl meu și i-am zis să-și conecteze televizorul să vadă și el conceptul. Și mi-am zis: Așa putem ajuta multe familii care-și doresc să adopte un copil, chiar de nu au bani suficienți.

Foto: Faceți cunoștință cu familia Lacock, Ea va adopta copiidin Thailanda și din China

Foto: Faceți cunoștință cu familia Lacock. Ea va adopta copii din Thailanda și din China!

Care sunt atribuțiile organizației Adopt Together?

Noi nu ne implicăm în partea legislativă, adică de actele de adopție sau de căutarea unor familii decente pentru copii noștri, (de asta) se ocupă statul. Noi rezolvăm problemele financiare. Persoanele interesate în adopție își crează profiluri, contactăm aceste persoane și încercăm să le găsim banii necesari, (care nu sunt puțin, de fapt, aproximativ 35 de mii de dolari) pentru adopție. Iar ei se ocupă de partea legală, de acte și de toate procedurile necesare pentru adopție.

Țineți legătura cu acei copii care au fost „readoptați” din familia ta?

Și personal, și Adopt Together ținem legătura cu ei; îi invităm la evenimente, îi mai sunăm din când în când, doar că noi nu ne „implicăm” în ceea ce ține de bunăstarea familiei în care au fost luați, practic nici nu avem dreptul. Statul are grijă de asta.

540211_460046000695413_1461684752_n

Foto: Dean & Tamara Robinson au 7 copii, 5 dintre care sunt adoptați!

Câte persoane fac parte din echipa Adopt Together?

Suntem 3 persoane și 27 de voluntari. De fapt, suntem o echipă mică care încercăm să facem lucruri mărețe. Voluntarii noștri sunt foarte bravo, fără ei nu cred că ne-am descurca atât de bine. Ei fac designul web, ei sunt cei care caută familiile și tot ei sunt cei care încearcă să găsească fondurile necesare. Presupun că plata pentru munca pe care o fac, este acea satisfacție sufletească pe care o au după ce văd un copil fericit într-o familie armonioasă!

223094_21429405152_7632_n

Cât costă procesul de adoptare a unui copil?

De la 15 mii la 35 de mii de dolari. Aici vorbim de taxe, drum, avocați, psihologi. De obicei, un proces de adopție durează de la 9 luni la 4 ani. Sunt proceduri complicate și o să mă repet, dar acestea sunt impuse de stat.

Planifici să adopți și tu copii?

Eu sunt căsătorit, am doi copii minunați. Și da, cu siguranță că ne dorim să adoptăm și noi câțiva copii, doar că în prezent spațiul nostru locativ nu ne permite această procedură. Casa mea este prea mică, dar îndată ce-mi voi lua o casă mai încăpătoare, vom adopta și noi vreo doi sau chiar trei copii pentru început.

Foto: Familia lui Hank Fortener

Foto: Familia lui Hank Fortener

Planifici cumva să te implici și în Moldova? Ar putea Adopt Together să miște un mic lucrurile în ceea ce ține de adopție?

Da, sigur că îmi doresc să fac și aici ceva, doar că procesul de adopție din țara voastră diferă de cel din SUA. Cred că la acest capitol avem de lucrat. Avem nevoie de o susținere locală și cred că ar fi posibil să aducem zâmbetele și pe fețele copiilor din Republica Moldova. Vreau ca populația acestei țări să înțeleagă că adopția unui copil este un lucru minunat.

10409645_886742154692460_8345112423371920475_n

Apropo, ce părere ai despre țara noastră, despre Chișinău?

Inițial nu știam nimic despre Moldova, așa că înainte de a veni la voi, mi-am făcut tema pentru acasă. Google m-a ajutat în mare parte, de fapt, credeam că vin într-o țară foarte săracă, dar realitatea este cu totul alta, cred că cei care au făcut o descriere a Moldovei, ar trebui s-o revizuie un pic (râde). Îmi place foarte mult țara asta, am fost la Orheiul Vechi, voi merge și la Cricova; m-a impresionat natura țării voastre, este atât de verde, e… uimitor. Arhitectura Chișinăului m-a uimit, casele vechi sunt superbe, iar faptul că aveți și clădiri noi – să știți că se potrivesc perfect din punct de vedere arhitectural.

collage

Și vreau să mai zic ceva, vinul moldovenesc și bucătăria voastră m-au lăsat fără cuvinte, nici nu cred că am băut pe undeva, vin mai gustos decât doar la voi în Moldova!

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: