Suntem oare cel mai bețiv popor? Așa se pare, dacă ne uităm la raportul Organizației Mondiale a Sănătății publicat săptămâna trecută, din care reiese că moldovenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, cu 19.2 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Adică, cu aproape 2 litri mai mult decât cehii, care se află pe locul doi, și cu 4 litri mai mult ca rușii.

Ne place tot ce este făcut cu mâna noastră, așa că tot noi suntem cei care consumăm și cea mai mare cantitate de alcool produs în condiții casnice. în așa fel, moldovenii consumă mai multe băuturi alcoolice neînregistrate (10 litri) decât procurate (9.2 litri). Drept urmare, cantitatea totală de alcool pur consumat anual de un moldovean ajunge la 19,2 litri. Aceste date se referă la anii 2003-2005.

încă un lucru interesant e şi faptul că în ultimii ani creşte ponderea consumului de produse care conţin alcool, dar nu sunt destinate pentru a fi băute (apă de colonie ieftină, de exemplu).

Cifrele OMS au stârnit valuri 

Solicitat de reporterii Pentruea.md, Petru Avasiloaie, șeful Direcției Politici de Piață în Sectorul Vitivinicol, susține că nu are încredere în statistica OMS. „Sunt niște date eronate, țara noastră exportă mai mult vin decât consumă. Noi consumăm numai 20% din vinul produs, restul fiind vândut peste hotare.”

Și prim-ministrul Vlad Filat, dar și alți demnitari s-au arătat neîncrezători în datele furnizate de raportul OMS. Cu toate acestea, tendința era una previzibilă. Cercetările anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătații făcute la sfârșitul anilor 1990 – începutul anilor 2000 plasau Republica Moldova printre țările cu cele mai înalte nivele de consum înregistrat de alcool în Europa.

Cum arată statistica internă?

Conform „Expert-Grup”, în 1998 consumul de alcool în țara noastră crescuse de la 10,1 litri echivalent de alcool pur în medie per locuitor de peste 15 ani în anul 1992 la 19,2 litri în 1999. Tot în anul 1998, Republica Moldova era pe primul loc în Europa și pe unul din primele locuri în lume după consumul de alcool pe cap de locuitor.

Uniunea Oenologilor din Moldova, la fel, face propriile estimări privind consumul de alcool la noi în ţară. într-un interviu oferit revistei Pentruea.md, Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii, afirmă că cifrele de care dispune sunt cam de 2 ori mai mici decât cele oferite de OMS – aproximativ 9 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor.

„Estimările noastre se bazează pe timbrele fiscale, adică partea oficială, şi pe suprafeţele plantate cu viţă de vie`, spune Arpentin. Chiar și așa, statistica Uniunii Oenologilor confirmă creşterea consumului de băuturi alcoolice în ultimii 9 ani.

Detronăm foștii lideri în ale băutului

Deşi până acum exista stereotipul conform căruia ruşii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, rapoartele OMS arată o cu totul altă realitate. De fapt, în ultimii 30 de ani Moldova întotdeauna a fost înaintea Rusiei, care abia în ultimii ani a ajuns la o cotă de aproape 15 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Statistica oficială a Goscomstat-ului, la fel ca şi cea moldovenească, nu coincide cu datele OMS. Conform acesteia, în 2005 ruşii au consumat aproape 10 litri de alcool pur (faţă de 15.7 calculaţi de OMS), însă creşterea consumului din 1990 până în 2005 e aproape dublă.

Trebuie menționat, în același timp, că autoritățile ruse au evaluat numai consumul oficial înregistrat. Altfel, cifrele estimate ale consumului total variază și de la o sursă la alta, și în funcție de perioadă:

Pentru anul 2003, de exemplu, unele surse indică un consum de 9.3 litri, în timp ce pe situl www.obsheedelo.com/statistica arată un consum de 18.5 litri pentru anul 1998, și tocmai 26 de litri pentru 2010!

Avem, totuși, o problemă

Singura consolare în raportul OMS este că, chiar dacă suntem primii în top în ceea ce priveşte consumul, alcoolul omoară mai mulţi ruşi decât moldoveni – 16% în Federaţia Rusă, contra 14% în Moldova. în cazul femeilor, situaţia e mai puţin dramatică – doar 2% din morţi sunt cauzate de alcool.

Marea problemă însă este alta. „Dacă ne uităm la structura consumului, atunci vedem că în ultimii ani creşte foarte mult consumul de vodkă şi băuturi tari, deşi moldovenii sunt consideraţi tradiţional o naţiune care bea vin”, adaugă Gheorghe Arpentin.

în plus, expertul consideră că în Moldova lipsește cultura consumului: „Un pahar de vin nu se bea ca să-ți potolești setea, așa cum se face la noi. Trebuie să simți gustul băuturii, să analizezi aroma acesteia — asta se învață în Occident încă de pe băncile școlii, iar „cinstitul unui pahar” devine astfel degustare”, spune Arpentin.

Mihai Oprea, directorul Dispensarului Narcologic din Moldova, e de părere că indiferent dacă cifrele OMS sunt exagerate, alcoolismul oricum rămâne o problemă majoră pentru ţara noastră.

„Expert-Grup a analizat situaţia privind consumul de alcool în 2007-2008. Rezultatele – 13 litri pe cap de locuitor. Să admitem că OMS a greşit – oricum avem un consum exagerat de alcool.” în altă ordine de idei, Oprea menţionează că alcoolismul nu e doar prerogativa bărbaţilor, iar femeile de la noi la fel îi dau bine cu „pilitul”. Toate acestea, în condițiile în care foarte puțini se adresează instituțiilor specializate pentru tratament — circa 200 de persoane sunt internate la Dispensar, inclusiv cei care au probleme cu drogurile.

Să credem OMS?

Cât despre datele studiului OMS, cei care nu vor să-l creadă, n-au decât. La urma urmei, același OMS a stârnit controverse anul trecut, anunțând o falsă pandemie de gripă porcină, drept care s-a ales cu investigații din partea oficialilor de la Bruxelles.

Doar un lucru să nu uităm — adevărata dimensiune a problemei nu rezidă în cifre, ci în explicațiile pe care le dau oamenii simpli pentru a justifica sau a condamna alcoolismul. Explicații care sunt adesea hilare, dar și dramatice, după cum o demonstrează un material produs de Radio Europa Liberă, care anticipa datele studiului OMS.

Structura consumului de alcool în anii 2000 – 2009
2000 2009
Vin de casă 71% 43%
Vin industrial 5% 3%
Bere 11% 17%
Vodka 7% 18%
Rachiu 5% 17%
Divin 1% 2%

(date oferite de Uniunea Oenologilor din Moldova)

Gheorghe Arpentin, preşedintele UOM, despre anomalia din consumul de alcool de la noi din ţară.

Distribuie articolul: