Guvernul va ajuta cetățenii la plata facturilor prin compensații în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Despre acest lucru s-a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținută de către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Compensațiile vor fi oferite direct în factură și constituie 5 miliarde de lei, de 2 ori mai mult decât anul trecut.

Ajutor pentru plata facturii la gaze naturale:

Ajutor pentru plata facturii la gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 m3/lună/loc de consum. Tarifele finale pentru consumatori vor fi următoarele:

– 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei
– 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată. Valoarea maximă a compensației – 2750 lei.
– 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie.
– 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

 

Ajutor pentru plata facturii la energie termică:
Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal/lună/loc de consum. Tariful final:
• consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată – 1450 lei
• cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – 1700 lei
• cei cu vulnerabilitate energetică medie – 1950 lei
• cei cu vulnerabilitate scăzută – 2500 lei.

Ajutor pentru plata facturii la energia electrică:

De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei/kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7/kWh.

Distribuie articolul: