Unii o află de la naștere, alții, dacă sunt sănătoși, abia când își fac pentru prima oară buletin de identitate află ce grupă de sânge curge prin venele lor. După ce ne aflăm grupa de sânge, ne putem informa despre posibilele beneficii sau probleme care pot surveni din cauza ei. Mai mult decât atât, cunoscând-o vei şti cum să te alimentezi corect.

Ce grupă de sânge am?
Grupa sangvină nu se obține pe parcursul vieții și nu se poate schimba, ea se transmite ereditar. Pentru mulți dintre noi este cunoscută varianta de grupa de sânge: I; II;III; IV. În medicina de specialitate aceste grupe sunt inluse în sistemul OAB. Iată, deci, cum veți deosebi grupa de sânge: grupa O (grupa zero) sau I, grupa A sau II, grupa B sau III şi grupa AB sau IV. Deseori se mai întâlnesc denumirile: OI, AII, BIII, ABIV, fuzionând ambele variante.
Atunci când este indicată grupa de sânge, neapărat este precizat factorul rezus: pozitiv sau negativ.

Ce este Rh?
Ion Corcimaru, șeful Catedrei Hematologie, Oncologie şi Terapie de Campanie a Universității de Medicină din Chișinău, doctor habilitat în medicină, explică faptul că incompatibilitatea sângelui este cauzată de Rh (factorul rezus). “Pe lângă sistemul OAB a fost identificată substanța Rh, care are valoare pozitivă și negativă. Dacă globulele roșii (hematiile unei persoane) prezintă pe suprafața lor antigene tip D atunci ea va avea Rh pozitiv, lucru valabil la 85% din populația lumii. Restul 15% nu are aceste antigene prezente, fiind Rh negativ.”

Cum acționează Rh? Incompatibilitatea ucide
Dacă o persoană cu Rh negativ primește, în urma unei transfuzii, sânge cu Rh pozitiv, atunci organismul este în pericol, fiindcă el reacționează asemeni unui corp strain.
O atenție deosebită asupra acestui fapt trebuie să o atragă femeile cu Rh negativ. În joc va fi atât soarta ei, cât și a viitorilor copii.
Medicul ne atenționează că este foarte important ca femeile care primesc transfuzii de sânge cu Rh negativ să primească numai sânge cu factor Rh-negativ. „Dacă vor primi sânge cu factor Rh-pozitiv, în sângele lor vor aparea anticorpi anti-Rh, ceea ce va avea influență negativă, în viitor, atât din punct de vedere al transfuziilor cât și al unei sarcini în cazul unui făt cu Rh-pozitiv.

Compatibilitatea grupelor
Grupul OI de sânge este unul prietenos fiindcă poate dona oricarui alt grup ( “donatori universali”). Primitorii universali sunt cei din grupul ABIV care pot primi sânge de la oricare alt grup.
Celelalte grupe sunt mai pretențioase: grupul de sânge AII poate dona numai grupului AII şi ABIV, grupul de sânge BIII poate dona sânge numai grupului BIII şi ABIV.
Grupul de sânge Rh-negativ poate dona sânge ambelor grupe Rh, iar grupul de sânge Rh-pozitiv poate dona numai celui Rh-pozitiv.
Caracterul influiențat de sânge?
Întotdeauna trdiționalul s-a opus cu vehemență medicinei. În credința japoneză se zice că personalitatea și caracterul unui om este stict legată de grupa sa sangvină.

Grupa de sânge 0 (I)
Aceste persoane au tendinţa de a fi solitare. Cu toate acestea, sunt persoane intuitive, focalizate, independente, încrezatoare, cu calități de lider şi se bazează doar pe forțele proprii. Fiindcă sunt organizate și determinate, de cele mai multe ori își ating obiectivele propuse.
Purtatorii grupei 0 fac față cel mai bine stresului, având un sistem imunitar și un psihic puternic. Pentru o bună stare de sănătate, sunt dependenți de exerciții fizice viguroase.

Grupa de sânge A (II)
Astfel, cei cu grupa de sânge A sunt prietenoși, sensibili, inteligenţi. Sunt foarte talentați, dar nu-și exteriorizează întotdeauna emoțiile, pasionali şi talentaţi. Sunt actori foarte buni, deoarece par a fi persoane calme, chiar dacă în realitate sunt cuprinşi de griji. În mare parte sunt tensionaţi, nerabdatori și se confruntă cu probleme de somn. Funcțiile de conducere sunt potrivite pentru ei, dar în mare parte le refuză, deoarece nu fac față stresului. Stresul acumulat le slăbește imunitatea. Trebuie să atragă o atenție deosebită asupra alimentației, deoarece au un nivel scăzut al cantităţii de acid în stomac înca de la naștere.

Grupa de sânge B (III)
Cei din această grupă sunt echilibrați și contemplativi. Sunt recunoscuţi ca personae optimiste, înteleg și acceptă cu ușurință punctele de vedere ale celor din jur, evitând, de cele mai multe ori, confruntările sau provocările.Sunt sinceri, pe ei te poți baza, fiind prieteni adevăraţi. Spre deosebire de persoanele din grupa A, care au probleme cu sistemul digestiv, cei din grupa B au un sistem imunitar puternic, dar sunt predispuși la infecții virale, boli inflamatorii.
Atât persoanele din grupa A, cât și cei din grupa B se confruntă cu scăderea zahărului în sânge din cauza alimentației incorecte.

Grupa de sânge AB (IV)
Persoanelor cu grupa sangvină AB nu le place să se adapteze la mediu diferit de al lor. Dacă se simt înlanțuite, au tendința de a evada din acest spatiu închis și de a acționa pe plan propriu. Sunt caracterizate de o rabdare, putere de concentrare și inteligență admirabilă;

În ceea ce priveşte opțiunile alimentare, sunt foarte tranșante: un aliment fie este pe placul lor, fie îl evită cu precădere.

 

Distribuie articolul: