Fiecare persoană cunoaşte ce e bine şi ce nu este permis să facă atunci cînd se află pe stradă. Chiar şi aşa, zilnic suntem martori la zeci de nereguli care se fac, ne revoltăm, dacă le sesizăm, şi ne continuăm nestingherit drumul fiind abătuţi de grijile personale.

Cine ar trebui să ia atitudine atunci cînd cineva strică o bancă din parc, un coş de gunoi sau aruncă coji de seminţe pe stradă? Cine a fost amendat vreodată pentru că s-a machiat sau s-a pieptănat pe stradă?

În această ordine de idei vreau să vă prezint mai multe reguli scrise în cartea bunelor maniere pe care o persoană manierată nu le va face niciodată.

  • Nu aruncaţi niciodată hârtii sau resturi de mâncare pe stradă. Căutaţi un coş de gunoi sau păstraţi-le până acasă.
  • Nu vă pieptănaţi sau refaceți machiajul, nu vă curăţaţi pantofii, nu vă îngrijiți unghiile în public.
  • O persoană manierată nu-şi va permite să mănînce în timp ce merge, dar se va aşeza pe o bancă sau va căuta un loc mai retras.
  • Nu este etic să fumaţi în timp ce mergeţi pe stradă. Căutaţi un loc special amenajat sau unul mai retras.
  • Nu vă permiteţi să întreţineţi o conversaţie de lungă durată pe trotuar, astfel blocînd trecerea.

Cei care cunosc aceste reguli se pot considera norocoşi pentru că nu vor mai crea o părere urîtă asupra personalităţii lor.

Serviciile Centrului de dezvoltare personală “ABeZe”: Curs de bune maniere, ore de dicţie, logoped, şedinţe individuale la psiholog, program de pregătire a copiilor pentru şcoală.

Tel.: 0682 100 06
E-mail: [email protected]
Web: abeze.md

Dorina Arsene

Distribuie articolul: