Liderii nu se nasc, ci devin astfel, prin multe investiții și muncă - așa vorbesc părinții celor mai de succes oameni din lume. Despre ce greșeli comit părinții, atunci încearcă să educe lideri în copiii lor, vorbește Dr. Tim Elmore - fondator și președinte Growing Leaders, un adevărat guru din domeniul leadership-ului.

foto: growingleaders.com

foto: growingleaders.com

1. Părinții nu-și lasă copiii să riște. În lumea contemporană, pericolele ne pot aștepta după fiecare colț. Fiindu-le frică pentru siguranța copiiilor lor, părinții încep să-și protejeze copiii de „rele” și devin niște santinele. Psihologii europeni au descoperit că la copiii cărora le este interzis să alerge în stradă și să-și zdrelească genunchii, fobiile se dezvoltă mult mai frecvent. Copiii trebuie să cadă ca să înțeleagă că eșecurile sunt fenomene normale. Adolescenții trebuie să știe ce înseamnă dezamăgirea în prima dragoste, pentru ca atunci când vor ajunge a maturitate, să prețuiască o relație adevărată. Atunci când părinții își apără excesiv copiii de pericole, asta le dezvoltă o apreciere de sine foarte scăzută.

2. Părinții sar în ajutor prea repede. Copiii de azi duc lipsă de multe capacități care existau la copiii de acum 30 de ani și asta, deoarece părinții sar mult prea repede în ajutor și le rezolvă toate problemele. Copiii educați astfel gândesc așa: „Dacă ceva nu va merge așa cum trebuie, adulții vor veni și se vor descurca cu efectele greșelilor mele.” În viața reală, această schemă nu funcționează, pentru că societatea are nevoie de competențe.

3. Părinții își laudă prea des odraslele. Mulți copii aud de la părinții lor că sunt cei ma deștepți și cei mai frumoși. Părinții vin cu laude permanente, crezând că astfel le vor educa micuților demnitatea și repectul față de sine. O astfel de tehnică, însă, are și o parte opusă. La urma urmei, copilul începe să observe că unicii oameni care îl consideră frumos și deștept sunt doar mama și tata. Într-un asemenea mod, își pierd toată încrederea în părinți. Dacă un părinte își laudă copilul prea des și închide ochii la comportamentul necivilizat al acestuia, copiii devin trișori, învață să mintă pentru a scăpa de realitate. Ei pur și simplu nu sunt învățați să treacă prin greutăți.

4. Sentimentul de vină îl împiedică pe un părinte să-și educe corect copilul. Copiii trebuie să mai primească și răspunsuri de „NU” pentru a învăța să lupte pentru ceva ce contează cu adevărat. Atunci când într-o familie sunt mai mulți copii, pare imposibil să-l lauzi pe un copil și să-l lași fără atenție pe altul. Pentru a nu se simți de vină, părinții îi laudă pe ambii copii în aceeași măsură. În consecință, copiii nu înțeleg că rezultatele sunt direct proporționale cu eforturile. Nu trebuie să-l înveți pe copil să aștepte cadouri după fiecare notă mare, luată la școală. Nu va mai fi motivat de lucruri mărețe.

5. Părinții nu-și  împărtășesc greșelile cu copiii lor. Fiecare copil, mai devreme sau mai târziu, își întinde aripile și decide să părăsească cuibul părintesc. Părinții nu-i pot împiedica să facă acest lucru, în schimb, nu trebuie să-și ascundă propriile greșeli. Povestiți-le copiilor despre erorile pe care le făceați la vârsta lor și evitați să-i terorizați cu daunele tutunului și ale alcoolului. Copiii trebuie să fie pregătiți moral de insuccese și de consecințele anumitor decizii. Povestiți-le despre cum v-ați simțit în momentele dificile și ce lecții ați tras din aceste experiențe.

6. Părinții confundă capacitățile înalte cu maturitatea. Deseori, capacitățile înalte sunt considerate a fi indicatori ai maturității. Dacă un copil demonstrează că are capacități înalte, că este talentat, nu înseamnă că e pregătit să înfrunte realitatea.

7. Părinții nu le oferă un exemplu adecvat copiilor. Fiecare părinte ar trebui să-și controleze comportamentul pe care îl oferă în calitate de model. Învățați să răspundeți pentru cuvintele pe care le rostiți. Nu mințiți, deoarece copiii simt chiar și cea mai mică minciună. Dacă nu veți fi sinceri, asta vor învăța să facă și ei. Ajutați alți oameni și veți observa că asta vor face și copiii voștri.

Cum să dezvoltați calitățile de lider la copii?

– Povestiți-le despre problemele vieții de adult, probleme despre care ați fi vrut să știți în copilărie.

– Permiteți-le să trăiască eșecuri.

– Povestiți-le despre consecințele faptelor lor, pentru a le educa responsabilitatea.

– Spuneți-le ce calități trebuie să posede un om care să se poată adapta societății contemporane.

– Ocupați-i cu ceva care le solicită răbdarea. Ei trebuie să învețe să aștepte.

– Explicați-le copiilor că viața este compusă din compromisuri și alegeri.

– Lăsați-i să facă treburi de oameni maturi. Permiteți-le să achite unele facturi, spre exemplu.

– Facețile cunoștință cu oameni demni de urmat, din cercul de adulți.

– Ajutați-i să-și formuleze un scop în viață, apoi căile de parcurs pentru atingerea lui.

– Permiteți-le să devină independenți și responsabili.

Distribuie articolul: