Situația femeilor și copiilor din Republica Moldova s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar diferențele persistă, se arată într-un studiu recent realizat de UNICEF Moldova și Ministerul Sănătății. Rezultatele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) prezintă monitorizarea situației femeilor și copiilor din Moldova cu privire la sănătatea, educația, dezvoltarea și bunăstarea familiilor cu copii. Iată domeniile pe care am înregistrat succese, dar și unde mai avem mult de lucrat.

Situația femeilor și copiilor din Moldova s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, însă rămân diferențe enorme între cele mai sărace și bogate familii, precum și între locuitorii din mediul urban/rural și între fete și băieți, arată datele noului Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi – MICS – lansat astăzi la Chișinău. Studiul a fost realizat în anul 2012 în rândul gospodăriilor, femeilor și bărbaților cu vârsta de 15-49 de ani, copiilor și tinerilor din Moldova, pe un eșantion național de 12,000 de gospodării.

În cadrul studiului au fost colectate date dezagregate despre educație, sănătate, disciplina copiilor, accesul la mass media și internet, obiceiuri și comportamente, migrație și alte experiențe de viață. Totodată, a fost măsurată hemoglobina la femei și copii, a fost testată sarea consumată în gospodării la prezența iodului, iar copiii mici au fost măsurați și cântăriți pentru a vedea dacă se dezvoltă adecvat.

Unicef Moldova

Potrivit Reprezentantului UNICEF în Moldova, Nuné Mangasaryan, Studiul MICS demonstrează că Republica Moldova a înregistrat progrese remarcabile în multe domenii, dar diferențele persistă. „Sperăm că datele dezagregate obținute prin intermediul MICS vor ajuta în continuare Guvernul și UNICEF să-și focuseze eforturile asupra celor mai vulnerabile familii cu copii pentru a elimina discrepanțele sociale”, a menționat Reprezentantul UNICEF.

La capitolul sănătate situația s-a îmbunătățit în comparație cu anul 2005. Studiul arată că 21% din copii au anemie, față de 32% acum șapte ani. De asemenea, a scăzut aproape de două ori anemia în rândul femeilor însărcinate – de la 40% în 2005 la 26% în 2012. Nivelul general de vaccinare la copii rămâne a fi înalt – 89%, în special în mediul rural: opt din zece copii din orașe sunt vaccinați împotriva bolilor copilăriei, față de nouă copii din sate.

La capitolul nutriție se atestă că 6% din copii suferă de retard statural (adică sunt mai scunzi pentru vârsta lor din cauza insuficienței cronice de substanțe nutritive de bază) față de 8% în 2005. Discrepanțele, însă, sunt mari – copiii cei mai săraci suferă de aproape patru ori mai mult de retard statural în comparație cu cei din familiile prospere. În schimb, copiii din familiile mai înstărite sunt de două ori mai predispuși la supraponderabilitate în comparație cu cei nevoiași.

Unicef Moldova

Copiii din Moldova continuă să fie afectați de migrație – fiecare al cincilea copil are un părinte biologic  plecat peste hotare. Totodată, disciplina violentă este prezentă în majoritatea familiilor – 75% din copiii cu vârsta de 2-14 ani sunt supuși violenței fizice sau psihologice. Este interesant că adulții nu consideră necesară aplicarea violenței pentru disciplinarea copiilor, totuși aplică violența, ceea ce denotă lipsa cunoștințelor despre metodele pozitive de disciplinare și necesitatea programelor de educație parentală.

Discrepanțe se atestă și în domeniul sanitației – în mediul rural doar 9% din gospodării utilizează toalete cu apă față de 75% în mediul urban. 86% din populație utilizează surse îmbunătățite de apă potabilă.

Studiul MICS a fost realizat în Moldova în anul 2012 de către Centrul Național de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății cu suportul UNICEF și sprijin adițional din partea Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare și Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Studiul nu a cuprins regiunea transnistreană. Colectarea datelor s-a desfășurat în perioada Aprilie ˗ Iunie 2012.

Distribuie articolul: