În sistemul educațional japonez este implantată ideea de libertate, care trebuie să i se transmită copilului. Anume din acest considerent aflăm că în Japonia există atâtea abordări creative ale educației preșcolare. Fiecare dintre grădinițele acestei țări îi propune copilului educația bazată pe descoperire, pe frâul liber al emoțiilor, pe energia care trebuie să iasă atunci când învățuie organismul! Mai jos, veți vedea încă un exemplu relevant.

Grădinița de copii Dai-Ichi Yochien se află în sudul Japoniei, iar grație construcției sale, în timpul ploilor, precipitațiile se acumulează într-o zonă specială, în care copiii să se zbenguie mai apoi. Dacă în drum spre casă, părinții de obicei nu văd cu ochi prea buni săritul prin băltoace, această băltoacă mare vine ca o oază pentru năzbâtioși.

Da, copiii din această grădiniță pot dansa și prin ploaie, însă atunci când nu plouă, zona respectivă, lipsită de acoperiș, se transformă înapoi în spațiu pentru joacă. Ce se întâmplă iarna? Zona pentru apă de ploaie se transformă în mini-patinoar, adică o altă plăcere a micuților plini cu energie.

Pentru că abordează educația orientată spre copil, administrația acestei grădinițe a aprobat amestecarea periodică grupelor, adică a categoriilor de vârstă ale copiilor, pentru a-i face mai descurcăreți, mai creativi și mai sociabili.

Foto: spoon-tamago.comhibinosekkei.com

Distribuie articolul: