Concentraţiile scăzute de zahăr din sânge îi fac pe partenerii de cuplu să devină mai furioşi şi cresc riscul de agresivitate, spun oamenii de știință americani.

Potrivit unui studiu, simpla senzaţie de foame, care rezultă dintr-un nivel scăzut de glucoză, poate fi un factor de tensiune în cupluri, poate duce la certuri şi uneori chiar la violenţă. Cercetarea a fost coordonată de Brad Bushman, psiholog la Universitatea de Stat din Ohio.

Studiul a arătat că simpla măsurare a glicemiei, la sfârşitul zilei, a permis prezicerea gradului de furie resimţit de participanţi faţă de partenerii lor de cuplu.

Pentru a cuantifica acea furie, cercetătorii americani au oferit fiecărui participant o păpuşă voodoo, care îl reprezenta pe partenerul de cuplu al acestuia, dar şi 51 de ace cu gămălie.

La sfârşitul zilei, fiecare dintre soţi a înfipt un anumit număr de ace în păpuşa primită, în funcţie de cât erau de supăraţi pe soţii lor. Voluntarii erau întotdeauna singuri atunci când înfigeau ace în păpuşile voodoo şi notau pe o foaie numărul de ace utilizate.

Potrivit rezultatelor, cu cât glicemia era mai scăzută, cu atât numărul acelor înfipte în păpuşile voodoo era mai mare.

woodoo

Acest fenomen se explică prin faptul că glucoza este principalul “carburant” al creierului şi că gradul de control de sine necesar pentru a stăpâni accesele de furie şi impulsurile agresive necesită multă energie, au subliniat autorii.

“Creierul cântăreşte doar 2% din greutatea noastră, dar el consumă 20% din caloriile noastre”, a subliniat profesorul Bushman, care recomandă tuturor soţilor, înaintea unei discuţii dificile cu partenerul de viaţă, “să se asigure că nu îi este foame”.

Foto: turbosquid.com

Distribuie articolul: