Peste 250 de femei s-au adunat, ieri seară, în cadrul unui nou eveniment marca Sănătate, Educație, Familie, pentru a asista la un seminar despre sănătatea femeii, cu 3 speakeri de excepție. Primul dintre ei a fost ginecologul-obstetrician Maxim Calaraș. Dacă într-un discurs de anul trecut deconspira miturile cu privire la sarcină, ieri ginecologul a încercat să dărâme și miturile cu privire la vaccinuri.

„Vaccinul este o temă foarte dureroasă pentru mine personal. Omul este o specie care uită la ce e bună și nu prețuiește. Bunelul meu, la începutul secolului XX, era să moară de febră tifoidă abdominală, care se transmite prin căpușe.

Am uitat cum în anii ’40-’50 copiii erau schilodiți de poliomielită, am uitat ce înseamnă difterie și suntem bine mersi acum, grație cui? Vaccinărilor!

Aud sau citesc pe forum-uri că părinții nu-și vaccinează copiii cu argumentele că apare efectele adverse. E adevărat, este un medicament, dar haideți să privim la rata acestor complicații: 1 la 100 000, 1 la 1000 sau 1 la 20 000 de copii.

Colegii mei din pediatrie îmi vorbesc despre cazuri de difterie, de tetanus. Incredibil, secolul XXI!

IMG_2515

Virusul este o vietate cu cea mai simplă structură, formată dintr-un material genetic ADN sau ARN și o capsulă.

Eu am o fetiță și o voi vaccina.

Ce a făcut Ecaterina a II-a pentru medicină? S-a vaccinat public. Doamna venea din Germania, avea o mentalitate europeană, progresistă. Era tânără și credea în progres, în știință. Nu era conservatoare, nu era retrasă.

Mi se pare că trăim aceleași vremuri. Iarăși avem rezistență, neîncredere și tot așa…”, a conchis Maxim Calaraș, în cadrul evenimentului organizat de proiectul Sănătate, educație, familie.

IMG_2534

Citește și:

Ginecologul-obstetrician Maxim Calaraș: Mituri despre sarcină, înrădăcinate în cultura moldovenilor

Foto: Dima Iacovlev