Se nasc mult mai puțini copii și se nasc tot mai bolnavi. Producem mii de copii infirmi din neștiința de a fi sănătoși. La rândul său, statul încearcă să reanimeze acești copii, ca într-un final să-i piardă. Dar nu înainte de a cheltui sume exorbitante de bani. Eșuăm pentru că pentru că nu știm să ne păstrăm sănătatea. Citiți un interviu cu academicianul și medicul obstetrician-ginecolog, Gheorghe Paladi, acordat publicației E-sănătate.md. El este printre medicii care a muncit atunci când maternitățile nici nu existau. A văzut schimbarea timp de aproape jumătate de secol.

Chirurgul, ultima soluție

Statistica arată că aproximativ 450 de nou-născuți decedează în perioada anti-intra și neonatală în fiecare an. Cine se face responsabil de aceste decese?

Sunt o mulţime de factori, printre care sănătatea precară a femeilor. Avorturile multiple, bolile transmisibile, bolile ginecologice inflamatorii, neadresarea la timp la doctor. După o sarcină extrauterină, de exemplu, o femeie ar trebui să treacă o perioadă de reabilitare. Femeile noastre, sărmanele, sunt supuse unor încercări foarte grele, din cauză că situaţia socială şi economică nu le permite să aibă o atitudine mai responsabilă faţă de sănătatea lor. Desigur factorii sunt şi din partea si stemului medical. Şi aici aş vorbi despre medicina primară. Nu sunt condiţiile necesare pentru tratarea şi reabilitarea acestor femei. Trebuie să existe instituţii care să asigure şi a doua fază a tratamentului, cea de reabilitare, nu doar prima, când înlăturăm procesul acut.

De ce la etapa de asistență medicală primară lucrurile eșuează?

Asistența medicală primară este foarte importantă. De acolo trebuie să înceapă instruirea populaţiei – unde trebuie să se adreseze pacientul, când şi la cine atunci când are probleme de sănătate. Dacă e să analizăm cazurile noastre, femeile vin la noi într-o stare avansată, când nu le mai putem trata conservativ şi nu se poate interveni decât chirurgical. Şi nu totdeauna printr-o operaţie putem salva pacienta. Câteodată trebuie să înlăturăm ovarele, uterul, trompele uterine.

Un alt factor este sărăcia. Femeile care trebuie să agonisească pentru hrană, încălzire, nu se mai gândesc la propria sănătate. Condiţiile în care lucrează acestea sunt foarte importante. Există regulamente, dar ele nu se respectă nici dintr-o parte, nici din alta. Dacă patronului nu-i convine ceva, o poate concedia, de aceea femeia este totuşi nevoită să reziste în condiţiile respective ca să câştige ceva pentru existenţă.

Mă reîntorc la asistenţa medicală primară? De ce oamenii ajung totuși în stări acute, iar ultima salvare este chirurgul?

Noi avem încă nevoie de foarte mulți doctori de familie. Reforma aceasta la noi încă nu lucrează, medicul fiind încărcat cu toate specialităţile. Noi târziu am apelat la această formă de organizare a serviciilor medicale. Mai sunt neajunsuri, responsabilitatea acestui medic, volumul de muncă, cunoştinţele lui. Ar fi păcat să zic că nu se munceşte foarte mult la Ministerul Sănătăţii în acest aspect. În localități, medicii de familie trebuie să cunoască populaţia cu risc sporit de boli cardiace, boli ginecologice, cupluri care suferă de infertilitate, femei care au avut avorturi. Doctorul trebuie să depisteze din timp problema, nu atunci când a debutat un proces aproape ireversibil.

Maternitățile ne fac statistica sumbră

Vă întrebam de soluții. Care ar fi acestea și dacă dumneavoastră credeți că Ministerul Sănătății se poate descurca de unul singur?

Fără susţinerea conducerii de stat nu se face nimic. Sistemul de sănătate necesită o modernizare, astfel nu putem merge mai departe. Aşa cum este acum nu se poate şi nici nu vom reuşi să avem succes, inclusiv în sănătatea reproductivă. Din cauza faptului că numărul de naşteri se micşorează, trebuie să deschidem centre specializate unde să fie înregistrate nu mai puțin de 1.500 de nașteri anual. Nu trebuie să lăsăm doctorii să lucreze cu 300 de naşteri pe an. Noi avem acum vreo 12 maternităţi care înregistrează anual câteva sute de naşteri. Ele şi ne fac nouă această statistică sumbră. Un doctor care lucrează în astfel de condiții nu excelează nici în conduita unei naşteri, cu atât mai mult din aspect operativ. Pentru ce a învățat un medic? Să conducă o naştere într-o lună? Timp de-o lună el uită totul. Medicul trebuie să se perfecţioneze continuu. Trebuie să revedem şi sistemul de pregătire a medicilor. Ar trebui să pregătim specialişti în funcţie de prognozele anilor următori. Respectiv, dacă se vor înregistra mai puţine naşteri, trebuie să adaptăm numărul de specialişti. (…)

Ce alte reforme ar trebui realizate pentru a schimba statistica sumbră?

Indemnizaţiile sunt foarte mici. Este una din cauzele care frânează dorinţa de a avea un copil. Majoritatea cuplurilor se orientează la un copil, poate al doilea, însă al treilea sigur cade din listă. Un moment negativ e că femeile decid apariţia unui copil la o vârstă mai înaintată. Cea mai optimă vârstă pentru o evoluţie normală este până la 25 de ani. După 30 de ani apar unele patologii care pot influenţa sarcina.

Și totuși este o decizie personală de a avea sau nu copii. Vrem bani, carieră și în acest timp pierdem interesul pentru familie?

Gheorghe PaladiVreau să vă spun că nu trebuie negat statutul femeii de azi. Ea se deosebește cu mult de femeia din trecut. Femeia nu trebuie să fie un exponat. Ea trebuie să decidă problemele familiei, dar și a societății, mai ales că se descurcă nu mai rău decât bărbatul. Vedeți că dorința de a avea carieră influențează asupra deciziei de a avea copii. Nu e vorba doar de sărăcie. Femeile din Occident, ce sunt sărace? Femeia vrea să fie independentă, să-și decidă singură soarta. Este și o notă de egoism. Observăm acest lucru cu trecerea timpului. Sunt alte valori acum. Femeia vrea să ocupe acele poziții pe care ea consideră că le merită și nu mai puțin. Au obosit să fie doar mame, vor să fie și altceva sau doar altceva și nu mame. Și apoi tăria cuplurilor din zilele noastre este la fel o problemă.

Cum să motivăm o femeie să nască al doilea copil. Că face un bine umanității, pentru continuitatea generațiilor, pentru statistică?

Noi nu știm ce se poate întâmpla în viitor, viața este imprevizibilă. În plus, al doilea copil ar putea influența caracterul primului. O atitudine mai prietenoasă și faptul că acesta va avea cu cine discuta, îi va influența spre bine personalitatea. Vedeți, totuși acum se pune accent pe altceva, modelul familiei tradiționale s-a pierdut.

Copiii se nasc mai bolnavi acum …

Crește morbiditatea copiilor și cel mai rău crește invaliditatea. De la 8 procente am ajuns la 16 în ultimele două decenii. Este un rezultat al nașterilor patologice, copii născuți de la femei cu diferite boli. Noi înregistrăm acum copiii care se nasc de la 22 de săptămâni, cu greutatea de la 500 de grame. Acești copii trec prin reanimare, primesc o mulțime de preparate, dar din punct de vedere al sistemului nervos, al formării organelor nu sunt dezvoltați așa cum trebuie, majoritatea dintre ei rămân infirmi. Fiecare a treia naștere este cu patologii care influențează asupra evoluției fătului în timpul sarcinii. (…)

Medicii cărora nu le este locul în medicină

Obstetrica și ginecologia sunt printre domeniile unde se dă și ia foarte multă mită…

Mita există, dar uitați-vă ce vreau să vă spun. Spuneți-mi, doamnă, judecătorii primesc un salariu de 15 mii de lei pe lună, așa-i? Dar oare responsabilitatea medicului care răspunde de două vieți este mai mică? Oare el nu merită un salariu mai bun pentru faptul că vine cu noaptea în cap la spital și de multe ori mai rămâne la serviciu chiar dacă tura lui s-a terminat demult? Avem câte 30 de nașteri timp de 24 de ore, dintre care două sau trei cu patologii. Dimineața doctorul nu mai înțelege pe ce lume e de oboseală.

Ați întâlnit în îndelungata dumneavoastră carieră medici care și-au pierdut umanitatea?

Nu, în domeniul nostru totuși medicii foarte mult retrăiesc. Dacă un copil s-a născut cu probleme sau ceva n-a mers bine, nu doarme zi și noapte. Cu toate acestea, specialiștii sunt diferiți. Unii au venit întâmplător și în medicină și în specialitatea aceasta. Trebuie să-i spui care-i este locul, să-l pui acolo de unde știi că nu poate face rău. În zilele noastre este însă foarte greu să faci acest lucru, pentru că-ți scoate cu lejeritate diploma și-ți arată că are aceleași studii ca și dumitale. Democrație! E greu. (…)

Ați vorbit recent la Guvern despre faptul că ar trebui introdusă o normă în lege care să interzică implantarea mai multor embrioni prin tehnica de fertilizare in-vitro. De ce este necesară această reglementare?

Vreau să vă spun cu toată seriozitatea că s-a prea comercializat această procedură medicală din cauză că sunt multe cupluri care nu pot face copii. Deși procedura este mult prea scumpă. Problema însă este că aceasta trebuie efectuată corect, nu așa încât să se termine cu avort sau alte probleme de sănătate. Zilele trecute am avut o pacientă după o fertilizare in-vitro care a venit cu un embrion prins în uter, unul în trompa uterină, altul de ovar. Doctorii din aceste clinici sunt interesați numai de faptul ca femeia să se facă gravidă. Cum rămâne cu soarta femeii și a feților de mai departe? Noi înregistrăm anual 400 de nașteri multiple, dar numai 100 de copii se nasc. Nașterile la aceste paciente se termină înainte de termen, copiii se nasc prematur, cu diverse probleme de invaliditate. Implantarea unui singur embrion scad șansele de succes, dar astfel mărim pierderile reproductive. Toate statele au ajuns la un consens. Noi trebuie să facem același lucru.

Interviul complet îl puteți citi pe E-sănătate.md.

Distribuie articolul: