Gicu Mîndru, în vârstă de 26 de ani, este un locuitor obișnuit al capitalei. Lucrează în construcții și petrece destul de mult timp pe internet. Ceea ce îl face să se evidențieze în mulțime este pasiunea lui pentru pomi și flori. Mai mult ca atât, a lansat un vlog în exclusivitate despre plante și copaci. Dacă îi accesați canalul pe YouTube, „Gicu's Plant”, veți ști, printre altele, că e bine să ștergeți praful de pe frunzele orhideelor cu apă de lămâie. „Îmi place să observ cum se schimbă plantele, e plăcută senzația când vezi că un puiete s-a transformat într-o plantă superbă din semințe. Am decis să lansez un vlog ca să avem o comunitate în care să ne sfătuim despre cum să creștem diverse flori. E interesant! Deseori mă uit chiar eu la videourile mele ca să urmăresc schimbările. Persoanele cu vârstele cuprinse între 25 și 34 de ani îmi urmăresc vlogul”, aflăm de la Gicu, vădit exaltat atunci când vorbește despre pasiunea sa. 

Te-ai născut la Chișinău, ai locuit toată viața la oraș…De unde pasiunea pentru grădinărit? Asta l-am întrebat pe înflăcăratul vlogger grădinar.

„Buneii mei aveau o grădină, mergeam des la ei. Au o grădină frumoasă și astăzi! Iar eu, când eram mic, curios din fire, am plantat niște semințe de portocal și a crescut mai înalt decât mine! Bine, și eu eram mic, dar totuși…Am văzut un rezultat care mi-a dat aripi. Prin 2008, am sădit niște semințe de mandarin…Am văzut că germinase și m-am aprins, așa că m-am apucat de cultivat plante. Când m-am mutat cu traiul de la bloc la casă, m-am apucat serios de grădinărit. Câteva lucruri am deprins de la bunei, care bineînțeles, aveau grădină. A fost neașteptat să văd că am crescut un mandarin din semințe, nici măcar nu l-am altoit. În fine, după mandarin a urmat copacul de rodie, apoi planta Mimosa Pudica. I se mai spune și „plantă sensibilă”. Este o plantă care își mișcă frunzele la atingere, dar astăzi nu o mai am. Nu mi-a reușit să o cresc, deoarece nu îi plăcea frigul, dar vedeți în filmulețul de mai jos cât de uimitoare este!”


Mandarinul a dat și roade. Primele fructe s-au copt în octombrie 2015, apoi în luna decembrie a aceluiași an. 

„ Am fost foarte bucuros și gustul fructelor era diferit de cel al mandarinelor pe care le găseam pe piață. Nu pot explica în cuvinte cât de bune erau!  Acum pomul nu are flori, dar sunt sigur că va avea și fructe în anii care vin. Cea mai mare plantă pe care am crescut-o este un bananier, tot din semințe l-am crescut. A împlinit vârsta de 3 ani.”

Mandarin

Capricioasa grădinii este planta Maranta.

„Maranta este o plantă tropicală foarte frumoasă datorită frunzelor. Nu îi place soarele, dacă soarele bate peste frunze, acestea ard. În același timp, lumina îi place. Trebuie stropită peste frunze în fiecare zi, iar pământul trebuie să fie întodeauna ușurel umed. Ceva interesant.. Dacă o ții la geam la lumină în timpul nopții, i se ridică frunzele. Nu este foarte capricioasă, însă ca să fie foarte frumoasă vă recomand să respectați aceste conditți. În rest, nu îmi socot plantele capricioase.”

Acum imaginați-vă cum e să bei cafea din boabele culese de pe propriul arbore…Gicu e tot mai aproape de o asemenea dimineață.

„Arborii de cafea pot fi găsiți de oricine în magazinele cu flori, cel puțin eu așa i-am gasit întâmplător și am cumparat îndată. Era Arbore de Cafea Arabica, îmi doream încă din 2012 această minunăție. O am din octombrie 2016 și ar trebui sa fructifice după 3 ani, așa că mai am puțin de așteptat până voi face cafea din propriul arbore. Am  și ananas prins dintr-un fruct, care va fructifica după 4-5 ani. Atunci când va înflori se va răspândi un parfum exotic în toată încăperea. Mai cresc o plantă interesantă, care se numește Mărul Iubirii, o cresc pentru că e frumoasă, dar e și toxică. Este dintr-o famile cu vinetele, roșiile, cartofii.”

Arbuști de cafea

Bananierii sunt favoriții.

„Am șase soiuri diferite și îmi place cum arată. Peste tot se vinde cel mai popular soi de bananier numit Cavendish, dar există o gamă imensă. Știați că există banane roz și banane necomestibile? Aceste soiuri neobișnuite eu le cresc în casă pe timp de iarnă, însă vara le voi crește în pământ. Dacă vor crește prea mari și nu vor încăpea în casă, îi pot proteja de îngheț cu frunze sau paie. Îi pot muta la iernat în subsol. Am și un avocado decorativ, cultiv rodii din semințe și le cresc în pămant direct, iarna nu le pun protecție, căci rezistă la ger.”

Bananier

Gicu visează la o seră a lui, în care să crească pomi și plante exotice. Indubitabil îi va reuși la cât de pasionat și sârguincios este. Urmăriți-i vlogul ca să nu ratați ziua în care veți putea procura de la el banane roz sau mandarine cu kilogramele. Astăzi, Gicu are în casă 30 de specii de flori și pomi fructiferi exotici. În grădina lui de-afară găsești 15 specii de pomi.

Vezi și: De la pasiune, la afacere! Diia Garabadji își dorește să cucerească mămicile din Marea Britanie cu hainele pe care le creează

Distribuie articolul: