În ciuda părerii răspândite că moldovenii nu știu să fie uniți nici măcar în străinătate, iar dacă se unesc în asociații, oricum nu fac nimic bun, iată că cei emigrați în Italia au spart gheața. Efortul lor s-a concretizat într-un ghid care vine în ajutorul imigranților moldoveni, editat de organizația AssoMoldave în primele zile ale lui decembrie. Publicația se numește „Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor“. Apărută în număr de 5 mii de exemplare, aceasta reunește informații despre tot ce ar vrea să știe un moldovean emigrat în Italia: permisul de şedere, cetăţenia, încadrarea în câmpul muncii, studii, sistemul de securitate socială, reintegrarea familiei, sănătate, servicii utile în Italia, dar și informaţii diverse.

La fel, acesta conține informaţii actualizate şi necesare atât pentru cei care doresc să se integreze si să trăiască permanent în societatea italiană, cât şi pentru cei care lucrează temporar în Italia.

Partea cu adevărat utilă este faptul că ghidul sistematizează o serie de date de contact (adrese, telefoane, fax, e-mail, site-uri web, etc.), fără de care orice publicație de acest gen ar fi doar o fițuică sterilă.

Asociația anunță că prezentarea oficială a ghidului va avea loc la Roma, în ianuarie 2012. Pentru moldovenii din Roma, acest eveniment va fi o oportunitate de a petrece o zi în sînul comunitătii si de a primi un exemplar al ghidului, care este distribuit GRATUIT. Cei aflați în alte orașe vor trebui să aștepte până acesta va ajunge la asociațiile diasporale din regiunea lor (dacă n-a și ajuns, pentru că Ghidul „Moldovenii din Italia” a fost deja tipărit şi se distribuie prin intermediul Consulatului din Bologna și a câtorva asociații). Astfel, 2.700 de copii vor ajunge la asociațiile diasporale din Nordul Italiei, iar restul – la comunitățile de moldoveni din regiunile centrale și sudice.

Publicația a fost tipărită de AssoMoldave, cu sprijinul Centrului „Diaspora Moldova-Italia”, în colaborare cu mai multe organizaţii ale diasporei din toată Italia și cu participarea financiară din partea Organizatiei Internaționale pentru Migratie din Chişinău. Ghidul apare sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova din Roma.

Informaţii cu referire la ziua prezentării la Roma vor fi publicate pe următorul blog: http://assomoldaveroma.blogspot.com

Credeţi că moldovenilor le-ar fi util acest ghid? Care credeţi că ar fi primul lucru care l-ar căuta oamenii în el?

Distribuie articolul: