Tânărul Ghenadie Moroșanu a ajuns să fie producător, actor, regizor, dansator și organizator… peste ocean. S-a manifestat și la noi în țară, dar destinul l-a dus tocmai la Los Angeles, California, pentru a le arăta americanilor, cât de talentați sunt moldovenii noștri. Acolo i-a reușit tot ce și-a pus ca scop până în prezent.

Cum se face că de Ghenadie Moroșanu nu s-a prea auzit în RM? 

Dacă mă întrebi de actorie, e ceva ce am început să fac în SUA. În Moldova am fost Directorul Studioului „Perlele Moldovei” și Regizor la Casa de Cultură din Anenii Noi. Am mai fost și interpret la foarte multe festivaluri muzicale și concerte. De asemenea, am mai fost și participant la proiectul „Fabrica de Staruri din RM”, cam astea-s succesele mele din țara în care m-am născut.

 

Ce face acum Ghenadie Moroșanu?

La moment îmi perfecționez calitățile de actor, aici în SUA. Pe lângă aceasta, merg la foarte multe audiții pentru filme și piese de teatru. De asemenea, mai lucrez asupra unui film de scurt metraj cu echipa mea, precum și la alte proiecte de lungă durată.

Ghen Ciu e un „sobrichet” (nickname) sau doar așa ai scris pe Facebook? 

De fapt, Ghenciu îmi zic persoanele apropiate mie. Totuși, când mi-am creat Pagina Oficială pentru fanii mei, am lăsat numele Ghenadie Moroșanu, numele meu din buletinul de identitate, dar am întitulat-o Ghen Ciu, pentru a nu fi deranjat prea des de necunoscuți. (Râde)

De unde ești, unde ți-ai făcut studiile și cum ai ajuns în SUA?

M-am născut în orașul Anenii Noi într-o țară frumoasă – Moldova, care are oameni frumoși și vin de calitate, cel puțin așa le spun eu, tuturor americanilor de aici (zâmbește).  Părinții (Vasile și Tatiana Moroșanu) mi-au dat tot de ce am avut nevoie ca sa cresc în ceea ce sunt acum. Fratele meu, Andrian, întotdeauna s-a mândrit de performanțele mele, iar eu la rândul meu, de-ale lui. Studiile mele au început la Anenii Noi cu școala Mihai Eminescu și Liceul Hyperion, apoi am fost student la Institutul International de Management (acuma IMI – Nova) – Relații Economice Înternaționale și în sfârșit aici, în SUA, țară în care am ales să studiez la Institutul de Teatru și Film „Lee Strasberg”, care a contribuit mult la îmbunătățirea calităților mele actoricești și a metodelor de învățare a actoriei. Drept dovadă îi avem pe actorii care și-au făcut studiile aici – Robert De Niro, Al Pacino, Marlon Brando, James Dean, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Merylin Monroe, Christoph Waltz etc. De la vârsta de 15 ani mi-am dorit să fiu actor, dar din păcate nu am avut nici o „propulsare” pentru a merge pe această cale. Însă, la moment sunt foarte fericit că mi-am început cariera de actor, chiar de am făcut-o la vârsta de 29 de ani. Dar nu văd o problemă în asta, oricum majoritatea actorilor puternici și-au început carierele aproximativ la această vârstă. Chiar recent, am avut ocazia să discut cu Anthony Hopkins (77 de ani) despre viața de actor, el și-a început cariera pe la 30 de ani și a reușit să se filmeze în peste 100 de pelicule. Iar ca să mă laud un pic, pot spune că începutul meu este aproape identic cu cel al lui Sir Hopkins, piesele la care lucrez eu acum, au fost lucrate și de el la începutul carierei sale.

 

Ce înseamnă „actorie” pentru tine?

Iubesc actoria la nebunie, sincer… nu știu dacă aș putea lucra în alt domeniu. Tot ce am învățat aici în SUA, mă refer la actorie, m-a schimbat în totalitate, sunt mai bun și ca bărbat, și ca fiu, și ca frate, și ca tată, și ca sot, și ca prieten și ca om în general. Actoria este una din cele mai grele și mai dure meserii din lume, aș spune eu, pentru că din 50 de audiții, doar una o treci. Ai nevoie de verticalitate, tărie de caracter și un suflet mare ca să mergi înainte indiferent de rezultatul de azi. Asta e, eu niciodată nu am căutat un drum ușor, sunt de părerea că: dacă drumul este greu atunci mergi în direcția corectă! 

De la cine din familie ai moștenit talentul actoricesc?

Tatăl meu este artistul familiei, artist emerit al Republicii Moldova – Vasile Moroșanu, tot el este Producătorul Studioului „Perlele Moldovei”, dar mama este inima și dragostea care a crescut în mine, cu aceste două calități merg pe drumul actorului. Mă mândresc cu părinții mei și le multumesc din suflet pentru tot ce au făcut pentru mine, de altfel și nașilor mei de cununie le mulțumesc mult pentu sprijinul și ajutorul acordat de fiecare dacă când am avut nevoie.

 

Cât de „lung” a fost drumul până la realizările de acum?

Până să ajung în SUA, m-am pregătit mult timp, mai bine de un an. Mi-am perfecționat limba, am căutat un acoperiș desupra capului, m-am înteresat de prețurile pentru studiile pe care le fac acum, instituțiile, totul, absolut totul. Cred că a fost bun drumul acesta, am jucat în diferite spectacole, așa ca: Trei Surori de Cekhov, Casa Păpușilor de Henrik Ibsen, Necesitatea de a fi frumoasă de Neil Laboute, Othello de Shakespeare; în spectacole muzicale de teatru (musicals) Cabaret și Chicago, l-am jucat pe Hitler în Chubby Baby. Am fost asistentul directorului la filmul de scurt metraj First Echo. Am fost și Apostolul Gabriel în Îngerii pe pământ. Am dansat într-un Show Muzical. Am concertat într-un turneu (o lună) și am avut ocazia să văd cele mai frumoase locuri de aici, fiecare concert prestat a adunat de fiecare dată câte 15000 de oameni (aproximativ). Cam asta, mai sunt câteva lucrări mici, unele încă sunt în proces. Apropo, deja al treilea an consecutiv, în fiecare primăvară, organizăm festivalul Mărțișor, aici în California, San Francisco. Eu (organizator și producător executiv), Vasile Moroșanu și George Kulya care este Producătorul și Directorul evenimentului.

 

Ce personaje încă n-ai jucat?

Rolurile jucate au fost menționate mai sus. Iar în viitor mă văd în roluri biografice. Spre exemplu, Marlon Brando în tinerețe m-ar tenta… sau alte celebrități care au făcut istorie. Deja vom vedea.

Cu care din vedetele hollywoodiene te-ai asemăna? Și cu cine ai vrea să colaborezi?

Prietenii și actorii care mă cunosc îmi spun că seamăn cu Brando, dar și cu Michael Fassbender, ceea ce desigur e un compliment pentru mine. În acest business nu este destul să ai succes și talent, aici chiar trebuie să depui foarte mult efort, să muncești câte 15 ore pe zi ca să-ți iasă ceva. Dar cel mai important e să ai prieteni, cât mai mulți prieteni, de fapt ca și la noi (zâmbește). Aș colabora cu orice vedetă pentru că de la toți ai câte ceva de învățat, însă clar că preferații sunt cei menționați mai sus: De Niro, Pacino, Hopkins, Jolie. 

Plănuiești să revii în țara-patrie?

Vin foarte des acasă să-mi văd familia. Chiar planific să filmez și acasă, avem persoane talentate la noi în Moldova. Imi iubesc patria, dar inima filmurilor este deocamdată în SUA.

Te consideri un exemplu pentru tinerii plecați peste hotare? De ce? 

Nu știu ce e un „exemplu”. Fiecare are drumul său în viață. Întotdeauna sunt mai multe drumuri din care ai de ales și de obicei cel mai greu este acela care duce spre succes. Unicul lucru pe care îl știu este: să-ți urmezi visele, indiferent de obstacole pe care le întâlnești,  să muncești a câte 15 ore pe zi, să nu dormi mai mult de 6 ore, să fii drăguț cu oamenii, să-i iarți, cel puțin pentru liniștea ta sufletească – cred că acesta este un exemplu de urmat pentru fiecare om.

Care este marele tău vis?

Marele meu vis? Hmm… să vedem, vreo câteva din ele deja au devenit realitate, dar mai am încă vreo patru-cinci, care țin de actorie și regie. Apropo de vise, aș da un sfat tuturor celor care doresc să-și îndeplinească un oarecare vis – NU ascultați de nimeni, mai ales de cei care vă zic că n-o să vă iasă sau care nu cred în ideile/puterile voastre. Dacă ai un vis mergi ferm spre realizarea lui, nu alege alte căi, de obicei acestea sunt greșite. Poate fi anevoios la început, dar toate-și au rostul lor, fiți siguri că va fi și ușor. Ai un vis – păzește-l, gândește-te la șarpele care nu are nici mâni, și nici picioare, dar care este spaima tuturor. Orice a făcut omul pe această planetă, fii sigur că poți să faci și tu! 

Sursa foto/video: arhivă personală