Despre Geta Rasciuc am scris că face slinguri, că pregăteşte cosmetică handmade în bucătăria proprie şi că este o mămică eco. A fondat „Clubul mămicilor fermecate” şi promovează naşterea naturală. Ce nu aţi ştiut până acum, probabil, este că Geta e prima doula din Moldova. Ce înseamnă doula şi ce presupune această activitate, vedeţi în interviul de mai jos. Doula vine din greacă şi se referă la slujitoarea doamnei care naşte. Acum, acumulez practică ca să pot să dau examenul, nu sunt încă certificată, dar am dreptul să practic. Sunt mai multe organizaţii internaţionale, care oferă licenţă.

În iunie, anul trecut, am fost pentru prima dată la o naştere, pe post de doula. Medicii sunt în gardă. Cunosc un singur medic, care nici măcar nu e obstratecian, dar care ştie ce înseamnă cuvântul doula. El s-a bucurat foarte tare să audă că cineva se apucă de treaba asta la noi. Am avut însă mai multe cazuri, când medicii erau ofensivi.

Lucrul meu presupune informarea femeii care urmează să nască despre opţiunile ei în travaliu şi la naştere. Nu vreau să-i învinuiesc, ei lucrează de mult timp în acest sistem, dar ei nu pot nega că există opţiuni. Se întâmplă atât de des ca femeile care merg la naştere să nu cunoască despre opţiunile lor, chiar dacă au citit mult pe internet sau cărţi speciale.

Ca şi doula, fac cinci întâlniri cu gravida (apoi, mama): două întâlnire sunt înainte de naştere, două după şi una presupune asistenţa în timpul naşterii. La prima întâlnire, punem la punct un plan de naştere: ce opţiuni are gravida pentru contracţii, discutăm, spre exemplu, despre faptul că niciodată contractul cu maternitatea nu se semnează din timp, ci doar când eşti în travaliu şi nu mai poţi citi ce scrie acolo.

Am fost la o naştere, unde doctorul îi spune moaşei la ureche: pune-i atâţea ml de …. Eu îi spun fetei: întreab-o pe moaşă ce vrea să îţi pună! Moaşa însă i-a spus: „eu nu am dreptul să îţi spun ce îţi injectez!” Dar dacă eu sunt alergică la treaba asta? Dar la internare, tu ai semnat că eşti de acord ca doctorul să facă ce ştie el că e corect şi să nu te întrebe. Noi discutăm cu gravida despre opţiuni de anestezie, însă eu nu le propun nimic, nu am dreptul, ca doula, ăsta e lucru medical.

Eu ofer consiliere şi suport moral. Până la urmă, e naşterea gravidei, e decizia ei, dar e important să fie o decizie documentată. Gravida nu trebuie stresată, în tot acest proces. Naşterea înseamnă lucru. Ea e o continuare logică a făcutului de copii, iar acesta nu se face fără tata. Dacă ne-am apucat de el împreună, să-l continuăm împreună. Pentru tata, care participă la naştere, e un moment fantastic, să fie acolo, să se simtă util.

Am asistat, până acum, patru femei la naştere. Au fost experienţe…diverse. Acum, că nu sunt certificată, nu am taxă. Vreau să fie cât mai multe doula la noi. Sunt disponibilă să ofer aceste servicii oricând. De ce fac eu asta? Am trei copii. Pe primii doi i-am născut minunat, iar pe al treilea – fantastic. Pe Ştefan (n.a. – ultimul copil) l-am născut absolut instinctiv, nu dictată de doctor. Am născut vertical şi a fost wow!

Suntem crescuţi de o cultură a televizorului, unde ni s-a arătat naşterea ca un proces oribil, straşnic şi catastrofal. Naşterea însă poate să fie şi altfel. Ce vedem noi la televizor? O tanti care se internează, stă lată şi urlă? Sunt şi compilaţii pe youtube cu cadre cu femei care nasc şi noi ştim că la naştere, urli şi boceşti! Dar logic, în procesul de naştere participă şi acele părţi ale corpului tău, ca şi atunci când faci copilul. Dacă sexul e plăcut, de ce naşterea nu ar fi? Noi pur şi simplu nu ne cunoaştem corpurile.

Am ajuns în punctul în care nu avem încredere în propriul corp şi lăsăm ceea ce ni se întâmplă în mâinile unui specialist şi îi dăm lui toată responsabilitatea. Dar atunci când tu decizi cum să naşti, tot aşa cum tu decizi cum să faci dragoste – să fie super plăcut – asta capul tău îl face, e atitudinea ta – exact aşa funcţionează lucrurile cu naşterea. Poate fi fantastic şi eu am trăit asta!

Când îl năşteam pe al treilea copil şi aveam contracţii, îl apucam pe soţul meu şi îl pupam, până îmi săreau capacele. Şi am născut fantastic. Mai vreau încă doi copii.

Sursa foto: pagina personală de Facebook

Distribuie articolul: