Plini de talent, voie bună și gata să dea tot ce au mai bun - artiștii TNOB au mers în Germania, într-un turneu artistic. Artiștii Teatrului Național de Operă și Balet ’„Maria Bieșu’’ dau concerte departe de casă, i-au impresionat pe germani, iar țara gazdă i-a lăsat pe ei cu multe impresii frumoase.

Dacă jumătate din echipă se bucură de aerul spaniol, cealaltă parte a echipei TNOB este în țara mirosului de bere bună, cârnați și curățenie ideală. Cam așa e descrisă țara-gazdă, Germania, de către unul dintre artiștii teatrului, Sergiu Doroș.

Regulile, principiile și stilul de trai al germanilor le-au lăsat timp de comparat și de bifat punctele lor forte și punctele noastre slabe. Chiar dacă nu i-au văzut pe la spectacole pe cei din diasporă, au întâlnit în schimb români și vorbitori de limba rusă. Actorii au rămas surprinși de ospitalitatea publicului din Germania.

„În hotel poți găsi chiar și marmelade pe pernă”, ne spune Sergiu. Dar dacă nu cunoști germana atunci engleza nu e deloc punctul tău forte, pentru că, spun ei, nemții nu cunosc mai deloc engleza și toată distracția și vizitatul locurilor frumoase se face până la ora 21:00. Dar spun ei, rămân impresionați de prestațiile lor, știind să aprecieze tot ceea ce înseamnă cultură și artă.

Prezentând câte un spectacol în câte un orășel au reușit să-și formeze portretul unui german: „Foarte pragmatic, chiar idealist, pedant de corect și cu multe reguli, dar bune”, dezvăluie actorii.

Printre artiștii TNOB, aflați în turneul prin Germania se numără Victoria Istratuc, Ilie Arseni, Gabriela Bologa, prim-dirijorul Orchestrei TNOB – Dumitru Cârciumaru, dirijorii de cor Veaceslav Obrucicov și Ghenadie Nichita, dar și soliștii Alexei Stribnitchi, Valeriu Cojocaru, Victor Novitchi și alții care împart din talentul lor oriunde ar merge prin lume.

Autor: Viorica Ciorbă, stagiară