Georgeta Simon, medic gastro-enterolog, pediatru, doctor conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu” a fost prezentă în cadrul evenimentului „Sănătate. Educație. Familie”, vorbind despre alimentația unei persoane de la naștere, sau chiar din burta mamei și până la maturitate. 

Introducere: „Suntem în viața matură ceea ce mâncăm în mica noastră copilărie. Iar copilăria începe din burta mamei, din momentul conceperii – primele 1000 de zile de la concepere și până la 2 ani de viață sunt cruciali pentru sănătatea persoanei. Iată de ce, femeia gravidă trebuie nu doar să trăiască sănătos, dar și să mănânce corect.

Laptele matern – Dragostea materială a mamei pentru copil

Georgeta SimonCopiii care au o masă mică la naștere riscă într-o proporție mai mare să devină obezi. La fel e și cu cei macro, adică prea măricei la naștere. Alimentația copilului după naștere este esențială – cei mai mulți factori de protecție copilul îi ia din laptele matern, dat în primele ore de viață. Dacă ulterior este el bogat în proteine, atunci în colostru – primul lapte, sunt o grămadă de substanțe pe care nicio formulă nu le poate înlocui. Alăptarea la sân scade cu mult riscul de cancer mamar și de col uterin, o spun pentru mamele care mai ezită încă în această decizie. 

Respectați tabelul alimentelor complementare, dar și indicațiile pediatrului

Georgeta SimonDupă 6 luni copilul are nevoie de mai mulți micronutrienți, care combat în primul rând anemia. Iată și explicația principală  aintroducerii rației complementare, care va începe cu pireul de legume, iar apoi va continua cu cel de fructe. procedăm astfel pentru o educație gustativă corectă, fără sare și zahăr. Terciul va fi introdus primul doar dacă micuțul adaugă puțin în greutate sau este sub norma recomandată de pediatri. Desigur vom da terciul industriale, speciale pentru copii, fără gluten. Carnea poate fi introdusă de la 7 luni, iar până la un an cantitatea ei nu trebuie să depășească 30 de grame pe zi. Tot la această vârstă putem încerca și gălbenușul de ou. La vârsta de 8 luni copilul are deja nevoie de brânza de vaci, acidolacticii urmând să fie introduși în alimentație după un an. Peștele, deoarece trăim într-o zonă cu puține peroduse piscicole, îl vom da copilului după 11 luni, iar alergenii mari – după 3 ani.

Georgeta Simon

Hrăniți copilul cu produsele pământului părinților săi

Copilul este mult mai fericit și sănătos dacă primește o fasolă într-o familie unită și plină de dragoste, decât dacă primește un caviar dat de o bonă. Vreau să mă înțelegeți corect, insist pe aceea ca micuții să fie hrăniți cu ceea ce este specific pentru fondul genetic pe care l-au primit de la părinți. E foarte bun avocado, are multe proprietăți pozitive pentru sănătate, însă tot mai bun este un măr crescut pe meleagurile noastre. Mama și tata să facă ce vrea cu corpul său, mai ales dacă nu mai are de dat informație genetică, mă refer în primul rând la vegetarieni și vegani, dar și la fumători, dar copilul poate lua această decizie și e corect să o facă abia după 18 ani. Nu suntem noi vegetarieni din străbunei, așa că multe probleme de sănătate vor fi atrase asupra copilului anume din simplul fapt că-l vom priva de vitamine și alimente foarte importante creșterii și dezvoltării lui.

sanatate educatie familie

Nu cred că un părinte fumător își imaginează toate consecințele țigării asupra urmașilor săi

Georgeta SimonDe la patologii neurologine și până la vase sangvine neformate până la capăt, de la sindromul copilului hiperactiv până la copii care nu se pot concentra, de la copii cu encefalopatie până la adulți cu hipertensiune sau boli cardiovasculare… foarte multe probleme directe, dar și ascunse, genetice, dar și ulterioare poate cauza fumatul activ și pasiv al mamei înainte sau în timpul sarcinii, dar și al tatălui. Nu mai spun aici despre consumul de droguri sau alte substanțe foarte periculoase. Conceperea unui copil este un lucru mult prea important ca să-l neglijăm odată cu propria sănătate.

Concluzie: E mult mai important să ne hrănim bine și corect copilul, decât să mergem la două cumetrii pe lună”.

„Sănătate. Educație. Familie” preconizează al doilea eveniment, ca o continuare a primului, cu prezența doctorului gastrolog Georgeta Simon, în care aceasta va răspunde la mai multe întrebări ale celor prezenți. Evenimentul este programat pentru 3 decembrie. Detalii aflați AICI.